Ősszel lekerülnek a polcokról a káros krémek

Vágólapra másolva!
Idén szeptember végéig értékesíthetők azok a krémek, tusfürdők, babakrémek melyek bőrgyulladást és allergiát okozó vegyi anyagot, úgynevezett MDGN-t tartalmaznak - erről az EU szakbizottsága döntött. Az egészségre káros adalékanyagra a Greenpeace hívta fel tavaly a figyelmet. A letiltott kozmetikumok, babaápolási szerek között világmárkák is szerepelnek. A DM Kft-nél elmondták, a tiltott szerek visszavételét követelve már több DM üzletben is megjelentek a vevők.
Vágólapra másolva!

Éveken át tartó laboratóriumi vizsgálatokra alapozva 2003 végén indított kampányt a Greenpeace annak érdekében, hogy tiltsák be az egészséget veszélyeztető MDGN nevű tartósítószert, mely nagyon sok kozmetikumban fordul elő. Az akcióra felfigyelt az Európai Unió is, és laboratóriumi vizsgálatok elrendelése után úgy határozott: 2005 év szeptember végéig értékesíthetők azok a bőrbe beszívódó készítmények, melyek MDGN-t tartalmaznak. Márciusig hozhatók forgalomba, 2005 szeptember 23. után azonban nem lehetnek a polcokon ezek a krémek - mondta az [origo]-nak Horkay Edit, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa. Az Unió határozata szerint a jövőben tilos lesz használni ezt a tartósítószert a bőrrel tartósan érintkező készítményekben, csak azokban használható továbbra is, melyeket le kell öblíteni - például tusfürdőkben, samponokban - mondta a szakember.

Jelenleg a bőrbe felszívódó kozmetikumok - krémek, lemosók, babakrémek, tusfürdők, - többségénél használja a kozmetikai ipar az MDGN (metildibromo-glutaronitril) elnevezésű tartósítószert. Szakemberek szerint az MDGN-nek már ezrelékes aránya is kiválthat - egy gyengébb immunrendszerű embernél, vagy gyereknél - allergiát, de akár súlyosabb bőrgyulladást is.
Az Unió vizsgálata ugyanakkor a leöblítésre kerülő szerek esetében veszélytelennek találta az MDGN-t.

2005. szeptember 23. után az összes MDGN-t tartalmazó krémnek, arclemosónak le kell kerülnie a polcokról, ezt az ÁNTSZ és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzi majd - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa. Siklósi Máté, a fogyasztóvédők szóvivője elmondta, ha megkapják az értesítést a megváltozott szabályozásról, kötelezni fogják a gyártókat, hogy a káros termékeket vonják ki a forgalomból. Siklósi szerint a gyártók "általában eleget szoktak tenni a módosításoknak". Ha a határidő után is találnak az üzletekben MDGN-t a határérték felett tartalmazó kozmetikumokat, bevonják őket és megbírságolják az boltokat.

A vásárlók ugyanakkor sajnos nehezen tudják ellenőrizni, hogy az általuk használt termékben van-e MDGN, mert az összetevők között más-más néven szokott szerepelni - mondta Horkay Edit, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa.

A DM Drogerie-Markt Kft-nél azt mondták, a vevők már több üzletükben is megjelentek, a letiltott kozmetikumok visszavételét követelve. A cég Balea nevű termékei közül csak jelenleg csak egy tartalmaz MDGN-t, ennél is csak azt várják, hogy elfogyjon a készlet, és elkezdik szállítani az új összetevőkből álló termékeket - mondták. Az új összetételű kozmetikumok más csomagolásban kerülnek forgalomba. A Greenpeace 2003-as listáján még négy Balea termék szerepelt, de mára szinte mindet kivonták a forgalomból.

Az MDGN-en kívül a triklozán nevű adalékanyag is káros lehet, ez elsősorban tusfürdőkben, folyékony szappanokban fordul elő. A triklozán hatékony baktérium- és gombaölő, de az egészséghez szükséges, hasznos organizmusokat is kiírtja.

Korábban az [origo] is közzétette azt a listát, ami a napokban e-mailben sokakhoz eljutott és az állítólagosan MDGN-t vagy triklozánt tartalmazó kozmetikumok nevét tartalmazza, azonban a Greenpeace-től megtudtuk, hogy a lista már nem aktuális, a 2003 őszi állapotot tükrözi. A környezetvédő szervezet ugyanis akkor vizsgálódott ebben az ügyben és azóta nem követték a termékek esetleges kivonását, illetve úgy tudják, hogy a DM és a Rossmann saját gyártású termékei már mentesek az MDGN-től.