Alkotmányellenes piszokban tartani a rendőröket

Vágólapra másolva!
A rendőrség hivatásos állományát és közalkalmazottait érintő alkotmányos visszásságokat tárt fel vizsgálata során a helyettes ombudsman. A vizsgálat szerint a rendőrök nem megfelelő higiéniai, egészségügyi és biztonsági körülmények között végzik munkájukat, valamint egyes törvények sem megfelelők. Az ORFK megalapozottnak tartja az ombudsmani kifogásokat, és intézkedési tervet dolgoz ki.
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség rendőrei számára nincs megfelelő számú fekhely a laktanyában, így a feladatok előtt és után képtelenek megfelelő körülmények között pihenni - áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesének, Takács Albert jelentésében, amiben feltárta a rendőrségi dolgozók mostoha munkakörülményeit. Ebben megemlíti azt is, hogy a pihenőnapok idejének bizonytalansága kiszámíthatatlanná teszi az állomány magán-, illetve családi életét. A "szolgálati érdek" fogalma pedig kellő szabályozás híján annak veszélyét hordozza magában, hogy a parancsnokok bármikor erre hivatkozva önkényes döntést hozhatnak - olvasható a helyettes ombudsman közleményében.

A vizsgálat során Takács Albert megállapította, hogy a rendőrök évek óta nem kapnak gépkocsi-vezetői pótlékot, annak ellenére, hogy rendszeresen vezetnek szolgálati autót. Kifogásolta az ombudsman a biztonsági felszerelések nem megfelelő minőségét, a rendszeres és megfelelő kiképzés hiányát. Ez szerinte veszélyezteti a rendőrök, de az állampolgárok alkotmányos alapjogait is. Kitért a túlszolgálat díjazásának szabályozásának hiányára és annak következményeire is.

Összességében a rendőrök emberi méltósághoz, pihenéshez és szabadidőhöz, illetve megfelelő jövedelemhez jutásához való jogát, a jogállamiság és jogbiztonság követelményének hiányát, a diszkrimináció tilalmának megsértését is megállapította vizsgálódásai során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

A helyettes ombudsman több jogszabály módosítási és kiegészítési javaslatot tett a belügyminiszternek, és ajánlásokat fogalmazott meg az országos rendőr-főkapitánynak is.

Az ORFK elismeri a problémákat

A helyettes ombudsman valós, létező problémákat állapított meg - ismerte el Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki hozzátette: ahol lehet, megpróbálnak közérzetjavító intézkedéseket hozni. "Néhány napon belül elkészítjük az intézkedési tervünket, amelyben határidők és felelősök megnevezésével leírjuk, hogy hogyan teszünk eleget a helyettes ombudsman ajánlásainak" - mondta Garamvölgyi László, aki megjegyezte, hogy a jelentésnek vannak olyan megállapításai, amelyek nem a rendőrség hatáskörébe tartoznak. "Ugyanis vannak olyan problémák, amelyeknek megoldása költségvetési és jogalkotási feladat" - jegyezte meg a szóvivő.

[origo]/MTI