Júniusig újraszabályozzák a honosítást

Vágólapra másolva!
Átdolgoztatja a kormány a bevándorlás és a honosítás jelenlegi szabályozását. Ezt rádióinterjújában jelentette be Gyurcsány Ferenc kedd reggel. A kormányfő szerint március 31-ig kidolgozzák a szükséges változtatásokat, amelyeket három hónap alatt bevezetnek.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint módosítani kell a bevándorlás és a honosítás jelenlegi szabályozásán. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a kormány júniusig meg kívánja változtatni az ezzel kapcsolatos szabályrendszert.

A Kossuth rádiónak adott interjúban Gyurcsány közölte, még decemberben arra kérte az igazságügy minisztert, készítsen átfogó jelentést a letelepedés, a bevándorlás és a honosítás szabályrendszeréről. "Elkészült a jelentés, ami azt mutatja, hogy szinte mindenhez hozzá kell nyúlni" - mondta. Mint közölte, a kormány szerdán meg fog bízni egy kormánypárti politikust "kifejezetten azzal a céllal, hogy (...) a konkrét változtatási programmal március 31-éig készüljön el, utána következő három hónapban vezessük ezeket be".

A kormányfő szerint a jelenlegi rendszer gyakorlata elkeserítő, és igen nagy bajnak tartja, hogy az elmúlt 15 évben "ezzel senki nem foglalkozott". Az ügyben konzultációt tart szükségesnek a magyarországi pártokkal és a határon túli szervezetekkel.

Arra a felvetésre, hogy a határon túli szervezetek továbbra is az alanyi jogú állampolgárságot várják, azt mondta: "Magyarországon nagyon sok mindenki valamit vár, és hogy mit vagyunk képesek ebből közös nemzeti akarattá formálni, az azon múlik, hogy kinek az akaratát, szándékát tudja a magyar egész nemzet, vagy annak legalább a többsége támogatni". Közölte, belátható időn belül nem lát "olyan okot, ami miatt ez a magyar többségi vélemény és a kormány véleménye megváltozna".

Az autonómiával kapcsolatban azt mondta, hogy az egyes magyar régiók igényét szem előtt kell tartani, emellett jó szomszédi viszonyra kell törekedni. Miután az egyes határon túli magyar régiókban eltér egymástól az autonómiára vonatkozó igény, így "óvatosan kell előre menni, de a helyi közösségek igényéhez alapvetően pozitívan kell hozzáállni" - közölte.

Az új román miniszterelnök jövő hétre tervezett magyarországi látogatásával kapcsolatban azt mondta: meg kell próbálni elejét venni annak a félelemnek, hogy az autonómia valamilyen nemzeti szeparatizmusnak az előszobája. Álláspontja szerint "az autonómia első számú feltétele a jó szomszédsági kapcsolat". "Erről beszélni kell, erről tárgyalni kell, ehhez a magyar közösségeknek szakmai, politikai, emberi, (...) támogatást kell nyújtani, és meg kell nyugtatni a szomszédos országok vezetőit" - mondta.

Közölte, a kormány azért kíván közjogi tartalmat adni a határon túli magyarság fogalmának, hogy ennek alapján az érintettek megkaphassák "azt az útlevelet, amelyre vágytak". Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a népszavazási kampányban elhangzott szavait is idézte, ami szerint "egy útlevélről szól a dolog". Ahhoz, "hogy útlevelet bocsáthassunk ki, ahhoz kell, hogy legyen köztünk közjogi kapcsolat" - mondta.

Az útlevéllel kapcsolatban közölte, "Ez egy picikét olyan modell, mint amely Nagy-Britanniában van", ahol többfajta közjogi viszony létezik. A volt gyarmatokról származóknak például "speciális viszonya van", amely kiterjed a beutazási lehetőségére, de nem biztosít "másfajta jogot". "Ennek az útját, módját keressük, és (...) miután emellett érvelt a legnagyobb ellenzéki párt elnöke is, gondolom, hogy bírjuk ebben az ő támogatásukat is" - mondta a kormányfő.