Újratárgyalják Nógrádi Ádám ügyét

2004.12.01. 15:10

Hatályon kívül helyezte szerdán a Fővárosi Ítélőtábla a Nógrádi Ádámot húsz év börtönre ítélő elsőfokú bíróság ítéletét. Nógrádit azzal vádolják, hogy 1998. októberében meggyilkolta édesapját.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán Nógrádi Ádám ügyében hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendelt el. Nógrádi Ádámot elsőfokon emberölés miatt 20 év börtönre ítélték.

A másodfokú tárgyaláson az ügyész életfogytiglant, a védő pedig felmentést kért az édesapja megölésével és más kisebb bűncselekményekkel (lőfegyverrel és robbanószerrel való visszaélés, lopás, fogolyszökés, hamis tanúzásra való felbujtás, okirathamisítás) vádolt Nógrádi Ádám ellen. Az ügyész azzal érvelt, hogy közvetlen bizonyítékok ugyan nincsenek a gyilkosságra, a közvetett bizonyítékok viszont kellő alapot adnak a bűnösség megállapítására.

Az ügyész szerint Nógrádi évekkel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság egyik tisztjével beszélgetve beismerte apja megölését. Az ügyészség szerint a rendőrtiszttel rögzített beszélgetés alátámasztja az elsőfokú ítéletet, amely szerint Nógrádi Ádám 1998. október 25-én a család soltvadkerti házában fejbe lőtte apját. Az apa földi maradványai 2001-ben kerültek elő egy kútból a rendőrséghez eljuttatott névtelen levél nyomán. A levélről bebizonyosodott, hogy Nógrádi Ádám írta.

A vád szerint Nógrádi Ádámot apja meggyilkolásában a bosszú és a nyereségvágy motiválta, meg akart szabadulni az apjától, és meg akarta szerezni a Nógrádi-vagyont. Nógrádi az elsőfokú tárgyaláson az utolsó szó jogán a gyilkosságot tagadta, a kisebb bűncselekményeket elismerte.

Nógrádi Ádám ügyvédje szerint az elsőfokú ítélet feltételezésekre épül, nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Nógrádi Ádám gyilkolta meg az apját. A titkosszolgálati eszközökkel rögzített beszélgetés kapcsán a vádlott utólag azt mondta: csak ugratta a rendőrt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK