Románia tiltaná a kettős állampolgárságot

2004.12.01. 13:50

A román külügyminiszter egy levélben arról értesítette magyar kollégáját, hogy egy Románia és Magyarország közötti egyezmény értelmében nem ismerik el a kettős állampolgárságot a két ország között. Ezért az erdélyi magyaroknak választaniuk kell: magyar vagy román állampolgárok akarnak-e lenni. Magyarország azonban 1990-ben hatályon kívül helyezte a román külügyminiszter által említett rendeletet. Ráadásul jelenleg is sok ezer embernek van román-magyar kettős állampolgársága. Ennek ellenére a román miniszterelnök is ellenzi a kettős állampolgárságot a magyarok esetében.

Mircea Geoana román külügyminiszter arról értesítette egy levélben néhány hete Somogyi Ferenc magyar külügyminisztert, hogy az erdélyi magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak román állampolgárságukról. A leveléről a Népszabadság számolt be szerdán.

Somogyi Ferenc az MTI-nek a levéllel kapcsolatban azt mondta, a román külügyminiszter szerint "a tervezett magyar lépés a kettős állampolgárságról" bizonyos kétoldalú és nemzetközi dokumentumokban megfogalmazott kötelezettségekkel ellentétes.

Somogyi válaszlevelében viszont arról tájékoztatta Geoanát, hogy az általa idézett, a kettős állampolgárság kérdését szabályozó magyar-román megállapodást Magyarország hatályon kívül helyezte. Ezt törvényben kihirdette és 1990-ben hivatalosan is tájékoztatta Romániát.

Somogyi Ferenc megjegyezte: a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyarországi lépések tartalma még nem ismert, hiszen egy sikeres népszavazás esetén is a kormánynak, illetve a parlamentnek kell majd meghatározni egy születendő törvény konkrétumait.

A román külügyminiszter mellett Adrian Nastase román miniszterelnök is ellenzi a romániai magyarok kettős állampolgárságát. Szerinte mindez magyarországi kampánytéma. Nastase "őrültségnek" minősítette a kettős állampolgársággal kapcsolatos javaslatot, szerinte semmiféle nemzetközi jogi és politikai alapja nincs ennek az elképzelésnek.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke az [origo]-nak azt mondta, a román jog elismeri a kettős állampolgárságot. Ezt támasztja alá az is, hogy a rendszerváltás óta sok erdélyi magyar szerzett magyar állampolgárságot úgy, hogy megtartotta román állampolgárságát is. Ráadásul nemrég módosult a román alkotmány is, e szerint kettős állampolgárok is elláthatnak közfeladatokat. A Geoana-levéllel kapcsolatban közölte: valószínűleg az RMDSZ részt vesz az új kormányban, így sikerülhet elérni, hogy a román kormány ne ragaszkodjon a külügyminiszter által leírtakhoz.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK