Kevesebben kíváncsiak a koronára

2004.12.01. 7:29

Az utóbbi években visszaesett a magyar korona látogatóinak száma. A kincseket eddig több mint hárommillióan nézték meg a Parlament épületében kiállított kincseket, akik ingyen utazhattak koronanézőbe. A látogatóknak biztosított kedvezményeket a kormányzat most hosszú távon is rendezni akarja - írja a Népszabadság.

Forrás: ORIGO

Egyre kevesebben látogatják a Parlament épültében kiállított koronát és koronázási jelvényeket - írja a Népszabadság. Az elmúlt öt év látogatói adataiból kiderül, hogy míg 2000-ben több mint 800 ezren, 2001-ben pedig 900 ezren nézték meg a kincseket, 2002-ben 504 ezerre, 2003-ra pedig 434 ezerre csökkent a látogatók száma. Idén eddig 407 ezren voltak kíváncsiak a koronára. 

A nemzeti ereklyét eddig több mint hárommillióan látogatták meg a Parlamentben, akiknek kétharmada volt magyar  anyanyelvű, és sok diák. A koronát meglátogatók ugyanis mehetnek be a Parlamentbe, és ingyen utazhatnak a vonatokon is, ami nagy könnyebbség egy-egy iskolai kirándulás szervezésekor - írja a lap.

A kedvezményeket eddig évről évre kormányhatározattal újították meg, hétfőn azonban Gyurcsány Ferenc a Szent Korona testület ülésén felvetette, ehelyett hosszú távú, átfogó szabályozásra volna szükség. Ennek részletei még nem ismeretesek, ugyanakkor biztosra vehető, hogy a korona őrzési helyét nem érinti a változtatás - írja a Népszabadság. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK