Hárommilliós kártérítésre ítélték a pécsi klinikát

2004.12.01. 11:28

Első fokon hárommillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a pécsi bíróság egy műhibaperben. Egy 33 éves komlói asszonynál méhnyakrákot diagnosztizáltak. Megműtötték, ám a tumoros méhnyakcsonk bent maradt a betegben. Bár a nő többször volt kontrollvizsgálaton, mire újabb kezelésre írták ki, meghalt. Az orvosok szerint sorsszerű volt az asszony halála.

 

A pécsi szülészeti klinika professzora szerint az orvosok megfelelően jártak el, és mindent megtettek a 33 éves komlói asszonyért, akinek a halála szerinte sorsszerű volt. A család szerint azonban a nő ma is élhetne, ha körültekintőbben járnak el az orvosok. A pécsi bíróság első fokú ítéletében 3 millió forint kártérítést ítélt meg a komlói nő családjának.

 

A nőnél még 1998-ban diagnosztizáltak Komlón méhnyakrákot. A pécsi szülészeti klinikára utalták, ahol 1999-ben megműtötték, eltávolították a két petefészket, a méhtestet és a rákos méhszájat is. A tumoros méhnyakcsonk viszont bent maradt a betegben - áll a weborvos.hu-n, ahol arról is beszámolnak, hogy erről 3 CT-vizsgálati eredmény és a kórboncnoki lelet is tanúskodik.

Az operáló orvos a tárgyaláson azt állította, hogy az asszonyt a klinikáról való elbocsátás után kontrollokra rendelte vissza, de nem jelent meg az ellenőrzéseken. A weborvos szerint viszont a klinikai zárójelentés hátoldalán az olvasható, hogy a nő hét alkalommal jelent meg kontrollon, és minden esetben gyógyultnak minősítették.

A nő 2001-ben felülvizsgálatra jelentkezett Pécsen, mert alhasi fájdalmai voltak. Ekkor egy kiújult tumort találtak az orvosok. Terápiaként előbb a sugárkezelés, majd a kemoterápia mellett döntöttek a klinikán. 2002-re visszarendelték a beteget, de a kiírt kezelés előtt a nő 2002. január 1-jén meghalt.

A pécsi városi bíróság néhány nappal ezelőtt első fokon meghozott ítéletében megállapította a klinika pervesztességét, és hárommillió forint nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte - áll a weborvos.hu-n.