Könnyű lesz kiskaput találni a népszavazás után

2004.12.01. 14:50

Bármi lesz is a december 5-i népszavazás eredménye, a közeljövőben egyik kérdésben sem várható jelentős előrelépés. Az alábbi összeállításból megtudhatja, mivel jár, ha az igenek vagy a nemek győznek a december 5-i népszavazáson.

Ha a kórházprivatizációs népszavazáson az igenek győznek, vitatott, mit kell tennie az Országgyűlésnek. A kérdés ugyanis úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?" Ilyen törvény azonban nincs, mivel az Alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva már megsemmisítette azt. Az akkor Kökény Mihály által vezetett egészségügyi minisztérium nem erőltette, hogy a képviselők újra elővegyék a törvényt. Közben viszont már gyűltek az aláírások a törvény elleni népszavazásért.

Kolláth György alkotmányjogász szerint ha az igen győz, az Országgyűlésnek nem kell tennie semmit, mivel nincs ilyen törvény, viszont ez nem jelenti azt, hogy tilos bármit is tenni. Vagyis bárki benyújthat törvényjavaslatot például arról, mi történjen az önkormányzatok tulajdonában lévő kórházakkal vagy mely cégeket nem lehet pivatizálni - tette hozzá az alkotmányjogász. "Ez egy dilemma, a lehetséges tennivalót senki sem látja előre" - jegyezte meg.

Amennyiben a kettős állampolgárság kérdésében az igenek győznek, az Országgyűlés törvényalkotási kényszerbe kerül. Itt a kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" Ebben az esetben törvényben rögzíteni kell, hogy milyen még kedvezményesebb módon kaphatnak magyar állampolgárságot a határontúliak. Lehet, hogy ehhez az alkotmányt is módosítani kell. Az alkotmány azonban azt nem mondja ki, hogy a népszavazás után mennyi időn belül kell előterjeszteni a törvényjavaslatot vagy törvénymódosító javaslatot. Mivel az állampolgárságról szóló törvény kétharmados, így akár évekig is elvitatkozhatnak a politikusok, sőt, az is előfordulhat, hogy egyszerűen leszavazzák a javaslatot. Akkor is eleget tesznek ugyanis az alkotmányos előírásnak, ha beterjesztik ugyan a törvényjavaslatot, de abból kellő támogatottság híján nem lesz semmi.

Arról, hogy hogyan kellene szabályozni a kérdést, mi lenne a törvényben, egyelőre egyik párt sem beszélt még. Kolláth szerint vagy könnyíteni lehetne a kedvezményes honosítás feltételeit, vagy a kérelmező egyoldalú nyilatkozatot tehetne, melyben kérné a magyar állampolgárságot, és így tömegesen juthatnának magyar állampolgársághoz a határontúliak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK