Feloszlatta a bíróság a Vér és Becsületet

2004.12.01. 16:31

Első fokon, nem jogerősen feloszlatta a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesületet szerdán hozott ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint azért oszlatta fel a bíróság az egyesületet, mert rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak és hangzanak el.

A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002. januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik.

A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik.

A szerdán kihirdetett ítélet szerint azért oszlatta fel a bíróság az egyesületet, mert rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak és hangzanak el. Az ítélet nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ CIKK