Elfogatóparancs az angyalcsináló orvos ellen

2004.12.01. 11:12

Elfogatóparancsot adtak ki egy szülész ellen, aki szabálytalanul végzett magzatelhajtást több páciensénél, veszélybe sodorva ezzel betegei testi épségét. Az orvosnak szeptemberben kellett volna megkezdenie kétéves szabadságvesztését, azonban nem vonult be a börtönbe. Ezután sikertelenül próbálták elővezetni.

Elfogatóparancsot adott ki a Csongrád Megyei Bíróság egy tiltott módon végzett magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt elítélt szegedi szülész-nőgyógyász ellen, mert az orvos a megadott határidőig nem vonult be a börtönbe - közölte a bíróság szóvivője szerdán. Az orvosnak szeptember 29-ig kellett volna jelentkeznie a büntetés-végrehajtási intézetben. Zalányi Sámuel azonban nem kezdte meg szabadságvesztésének letöltését, és az elővezetésére tett kíséreltek is sikertelenek voltak, ezért adtak ki ellen elfogatóparancsot.

Zalányit magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt jogerősen két év börtönre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság júniusban. Az orvos magánrendelőjében még 2000-ben tiltott módon végzett el három nőnél négy alkalommal magzatelhajtást, aminek következtében az asszonyok kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak.

A szülész Magyarországon erre a célra nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akarta meddővé tenni pácienseit, azonban a nők teherbe estek. Az orvos nem közölte mindegyik betegével a terhességét, így tudtuk és beleegyezésük nélkül idézte elő náluk a vetélést valamilyen gyógyszerrel.

Ezzel többszörösen, szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, és megtévesztette pácienseit. A beavatkozások következtében közvetlen veszélybe került az érintett nők egészsége, testi épsége. Az abortusz utáni, nyolc napon túl gyógyuló szövődményeket súlyos testi sértésnek minősítette a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK