15 milliót követelnek a kizárt MDF-esek

2004.09.14. 15:48

Az Országgyűlést, az Országgyűlés Hivatalát és Herényi Károly frakcióvezetőt perli az MDF-ből kizárt öt független képviselő. Az eredeti állapot helyreállítását és 15 millió forint nem vagyoni kártérítést követelnek.

Varga István, a felperesek meghatalmazott ügyvédje elmondta: hétfőn postára adta a Fővárosi Bíróságnak címezve a keresetlevelet, amelyet kiegészített a Fővárosi Bíróság elnökéhez írt, soronkívüliségre vonatkozó kérelemmel, nehogy okafogyottá váljon az ügy. Elmondta: a felperesek az MDF-frakcióból kizárt képviselők, Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András, Font Sándor és Szászfalvi László, az alperesek az Országgyűlés, az Országgyűlés Hivatala és Herényi Károly frakcióvezető. A per tárgya a jó hírnév megsértésének, valamint nem vagyoni kártérítésnek a megállapítása.

 

A keresetlevél szerint a felperesek azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, hogy állapítsa meg, valótlan a harmadrendű alperes, Herényi Károly azon bejelentése, mely szerint kizárás miatt 2004. szeptember 2-ától Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András, Font Sándor és Szászfalvi László nem tagjai az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának. Varga István hozzátette: kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg azt is, hogy az elsőrendű alperes, az Országgyűlés, illetve az ügyrendi bizottság eseti állásfoglalása jogsértő, és az alperesek megsértették a felperesek személyiségi jogait.

 

A keresetlevél tartalmazza azt is, hogy a bíróság tiltsa el az alpereseket a további jogsértésektől, és kötelezze az országos médiumokon keresztül megfelelő elégtételre, tehát arra: nyilvánítsák ki, hogy a kizárás jogellenes volt. Kérik azt is, hogy a Fővárosi Bíróság kötelezze az Országgyűlést az eredeti állapot helyreállítására.

 

Keresetlevelükben szerepel az a kérés is, hogy kötelezze a bíróság az alpereseket 15 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére. Varga István közölte azt is, hogy nyilatkozatot tett további kártérítési igényre, hiszen független képviselőként jelentős anyagi hátrány éri a politikusokat.

 

Kérdésre válaszolva Varga István elmondta: az ő alkotmányértelmezése szerint az Országgyűlés perelhető, és erre vannak példák is. Hozzátette: Herényi Károly levele, amelyben a kizárás tényét az Országgyűlés elnökével közölte "Jogilag a joghatás kiváltására alkalmatlan, a kizárás valójában joghatály nélküli, egyszemélyes döntésnek minősíthető, a magánjog szerint nem létező jogcselekmény."

KAPCSOLÓDÓ CIKK