Dávid Ibolya szerint nincs szükség előrehozott választásra

2004.08.28. 16:37

Dávid Ibolya az MDF elnöke magánvéleménynek tekinti frakciótársa, Balsai István azon kijelentését, hogy alkotmányellenes Gyurcsány Ferencet megbízni a kormányalakítással. Balsai arra hivatkozott tette a kijelentést, hogy gyurcsány sem egyéni, sem listás helyen nem szerzett parlamienti mandátumot. Dávid az MDF-en belül kialakult ellenzékével, a "Lakitelek csoporttal" szembehelyezkedve kijelentette, hogy a kilalkult helyzet nem követel előrehozott választásokat.

Dávid Ibolya MDF-elnök szombaton Debrecenben "magánvéleménynek" titulálta országgyűlési frakciótársa, Balsai István korábbi állásfoglalását, miszerint Gyurcsány Ferenc illegitim kormányfőjelölt, mert sem egyéni választókerületben, sem listán nem került be a parlamentbe.

"Az MDF álláspontját, az elnökség, a választmány, a többség álláspontját képviselve mondom, hogy Balsai István megnyilatkozása magánvélemény" - mondta az MDF országos választmányi ülésének helyszínén az MTI-nek adott nyilatkozatában Dávid Ibolya.

Az MDF-frakción belül, a demokrata fórum jelenlegi politikájával elégedetlen képviselőkből alakult Lakitelek munkacsoport nevében Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere csütörtökön azt is elmondta: "a kialakult alkotmányellenes helyzet" előrehozott választásokat indokol.

Dávid Ibolya szombaton kijelentette: "jogi értelemben nem beszélhetünk előrehozott választások lehetőségéről". Hangsúlyozta, az MSZP-SZDSZ többség hitet tett amellett, hogy végigviszi a parlamenti ciklust.

Az MDF elnöke, aki az Orbán-kormányban az igazságügyi tárcát vezette, a Medgyessy Péter miniszterelnök lemondását követően kialakult helyzetről azt mondta: az államfő a kormányalakítási megbízáskor mindig a kormányzáshoz szükséges többséget veszi figyelembe, mint azt Mádl Ferenc már többször kinyilvánította.

KAPCSOLÓDÓ CIKK