Több politikus is telepített szőlőt állami pénzen

2004.08.12. 7:17

Wekler Ferenc SZDSZ-es politikus nagy vihar kavart jelentős állami támogatású szőlőtelepítése nem egyedülálló példa a magyar politikai életben - írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis más politikusok és hozzátartozóik is igénybe vettek hasonló állami segítséget, így Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége vagy Demeter Ervin fideszes képviselő, illetve párttársának, Mádi Lászlónak a felesége. Sokáig azonban bárki könnyen hozzájuthatott ilyen célú támogatáshoz.

Wekler Ferenc közvetlen családtagjai kaptak szőlőültetvény-telepítésre 270 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást. A Népszabadság szerint azonban a lehetőség ilyetén kihasználása melyet sokan helytelenítenek, nem egyedülálló. A lap úgy tudja, hogy Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége résztulajdonában lévő cég 71,5 millió forint összértékű beruházásából 41,5 millió forintot a központi költségvetés állt. A pénzből összesen 13 hektár szőlőt telepítettek Sárazsadányban.

Ugyancsak szőlőtelepítésre kapott többmilliós támogatást Demeter Ervin (Fidesz), valamint Mádi László fideszes képviselő felesége. Font Sándor MDF-es politikus néhány százezer forintos támogatást nyert el félhektárnyi szilvaültetvény telepítésére - írja a lap.

Idén április 30-ig azonban viszonylag könnyen lehetett teljesíteni a feltételeket állami támogatás elnyeréséhez szőlőültetvény telepítésére a lap szerint. Az agrártárca összesen 1,8 milliárd forintot osztott szét erre a célra. A gazdák a telepítés költségeinek legfeljebb negyven százalékát, maximum hatvanmillió forintot kaphattak az államtól. Ez volt ugyanis az utolsó lehetőség, hogy a magyar szőlőtermő terület állami források segítségével növekedjék, mivel az Európai Unió nem ad erre lehetőséget.

A támogatás feltételei között szerepelt, hogy az ültetvény létesítési költségének legalább negyedét a az igénylőnek kellett előteremtenie, illetve vállalnia kellett, hogy a szőlőültetést egy éven belül befejezi és ültetvényét a termőre fordulás után öt évig rendeltetésének megfelelően hasznosítja. A támogatást csak saját tulajdonú vagy tartós bérletben használt, legalább 1500 négyzetméteres szőlőültetvény telepítésére lehetett igényelni - írja a lap.