Nem bíznak az esztergomiak a vizükben

2004.08.12. 20:42

Mi a különbség az esztergomi polgármesteri hivatal és a helyi ÁNTSZ dolgozói között? Az utóbbiak  isznak a vezetékes vízből, az előbbiek pedig nem, hiába oldották fel nemrég a vízfogyasztási tilalmat. A polgármesteri hivatalban kétlik, hogy nem ártalmas a vezetékes víz, ezért egy külső szakértői céget is megbíztak a mérések lebonyolítására. Az ÁNTSZ szerint semmivel sem rosszabb a vízminőség, mint a pesti lakásokban. A rendőrség környezetkárosítás alapos gyanújával nyomoz.

"Nem járt el megfelelő gondossággal az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvos Szolgálat az esztergomi vízszennyezéssel kapcsolatosan" - állítja Esztergom fideszes polgármestere, Meggyes Tamás, aki szerda este kapta meg az ÁNTSZ ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveit. A szennyező cég, az Onyx Kft. a szennyezés után hat nappal múlt szerdán adta le a listát, amelyből kiderült, hogy nem csak fáradt olaj, hanem gyógyszervegyészeti és vegyipari anyagok is kiszabadultak a tartályából, az önkormányzat szerint több száz különféle veszélyes anyag kerülhetett ki a tartályból. Ennek ellenére másnap, amikor elrendeltük a teljes vízkorlátozást, az ÁNTSZ csak hat anyagot mért a vízmintából, pénteken és szombaton pedig semmit sem, legalább is erről nincs jegyzőkönyv - mondta Meggyes Tamás. Vasárnap is csak tíz anyagot mértek, noha több száz veszélyes anyagot kellett volna keresni - vélte a polgármester, aki hozzátette: ennek ellenére szombaton már kapott egy telefont az ÁNTSZ-ből, hogy hívja össze a védelmi bizottságot, és szüntessék meg a vízkorlátozást, mivel iható a víz. A polgármesteri hivatal nehezen fogadta el hitelesnek ezt Meggyes Tamás szerint, mint ahogy azt az adatot sem, mely szerint hétvégén csupán nyolc hasmenéses megbetegedést regisztrált a tisztiorvosi
szolgálat. "Felhívást tettünk közzé, hogy jelentkezzenek azok az esztergomiak, akiknek hasmenésük volt a hétvégén: eddig háromszázan jelezték, hogy ilyen panaszuk volt" - mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy ezeket az eseteket nem feltétlenül a szennyezett víz fogyasztása okozta. Bejelentést kaptak arról is, hogy egy állatkereskedés kishalai elpusztultak a vízben, valamint sok állattartó arról számolt be, hogy állataik nem hajlandóak inni a vízből. A szakértők szerint ez a toluol miatt lehet, mert ennek van erős szaga. Több munkatárs kijelentette nekünk, hogy azóta nem isznak ismerőseikkel a vezetékes vízből, mióta a szennyezés történt, hiába oldották fel azóta a tilalmat. A palackos víz forgalom nem csökkent, hiába oldottuk fel a vízfogyasztási tilalmat - jegyezte meg a polgármester.

Azóta, mióta a szennyezés a tudomásunkra jutott, folyamatosan követjük a vízminőség alakulását - mondta helyettes megyei tisztifőorvos, Popincsák Géza az [origo]-nak, aki megmosolyogtatónak tartja a polgármester vádjait. "Én és a munkatársaim a vezetékes vízből iszunk, hiszen ismerjük a mérési eredményeket" - jelentette ki a főorvos. A mérések egyike volt a vízibolha (daphnia)-teszt: a rendkívül érzékeny állatkák a szennyezett vízben nagyon hamar elpusztulnak. A tesztállatkák tíz-húsz százaléka elpusztult az esztergomi csapvízben a múlt hét közepén (a víztilalom bevezetése előtt), a hétvégén viszont már az összes daphnia túlélte a próbát. "A toluolt például ki lehetett mutatni a csapvízből, viszont még az is nagyságrendekkel a nemzetközi határérték alatt van" - mondta Popincsák Géza, megjegyezve, hogy a dohányzás során sokkal több toluol kerül a szervezetbe. "Csütörtök délutánra hívtuk össze a helyi háziorvosokat, akik semmilyen rendkívüli esetről nem tudtak beszámolni. A hasmenések száma a nyári időszaknak megfelelő, vagy talán még valamivel kevesebb is" - mondta a tisztifőorvos.

Polgármester: Eddig 5 milliárd a kár

A szennyezés 5 milliárd forintos kárt okozott eddig - mondta a polgármester az [origo]-nak, aki sejtetni engedte, hogy a szennyező cég minden lehetőséget megpróbál kihasználni, hogy minél jelentéktelenebbnek tüntesse fel a károkat. A hulladékfeldolgozással foglalkozó Onyx Kft. egy külföldi multi leányvállalata, amelynek az a legfőbb érdeke, hogy továbbra is zavartalanul működhessen - mondták el a polgármesteri hivatalban. Az önkormányzat egy külső céget bízott meg a környezetkárosítás mértékének felderítésére. A cég már számos vegyi anyagot mutatott ki Kenyémezei-patakban és üledékében, a torkolata után, a Dunánál, már jóval kevesebbet és kisebb koncentrációban.

A szennyezés miatt környezetkárosítás alapos gyanújával nyomozást indított a megyei rendőr-főkapitányság. Egyelőre ismeretlen tettesek ellen folyik a nyomozás.

Kozák Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKK