Sok gyerek megbetegedett Esztergomban

2004.08.08. 18:27

Jelentősen növekedett a hányással és hasmenéssel küzdő betegek száma Esztergomban. Elsősorban a gyerekek és a fiatalok közül fordultak sokan orvoshoz. Nincs rá bizonyíték, de valószínűleg a helyi ivóvízbe került szennyeződés lehet a betegségek oka.

Az esztergomi önkormányzat sajtóreferense vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelentősen nőtt a megbetegedések száma a településen. A hányással és hasmenéssel járó betegséggel pénteken és szombaton annyian fordultak orvoshoz, mint előtte az egész héten összesen. A betegek többsége gyerek vagy fiatal.

Még nem tudni, hogy mi áll a sorozatos megbetegedések hátterében, de valószínűsíthető, hogy a szennyezett víz az oka. Július 30-án ugyanis a dorogi hulladékégetőből több mint 100 ezer köbméter szennyezőanyag került a Kenyérmezei-patakba, onnan a Kis-Dunába és onnan a környékbeli kutakba. A hulladékégető tulajdonosa, az Onyx Kft. akkor nem számolt be arról, hogy pontosan milyen anyagok szabadultak ki. Kezdetben ezért a hatóságok úgy hitték, hogy csak olajról van szó, melytől sikerült időben megtisztítani a vizeket. Hat nappal a baleset után azonban kiderült, hogy további veszélyes szennyezőanyagok is az ivóvízrendszerbe kerülhettek.

Ahogy ez kiderült, Esztergomban és környékén megtiltották a vezetékes víz fogyasztását. Ekkorra azonban már hat napja itták a helyiek a vizet, ami lehet, hogy szennyezett volt. A helyi vizet azóta is folyamatosan vizsgálják, a szakértők hétfőn számolnak be az eredményekről. Az Onyx ellen feljelentést tettek. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor lehet majd újra inni a csapból Esztergomban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK