Késeléssel indult a bajnokság

2004.08.08. 11:18

A Videoton-Újpest bajnoki labdarúgó mérkőzés második félidejében a két csapat szurkolói egymásnak estek. Egy ember késtől, három pedig üvegpalacktól szenvedett könnyebb sérüléseket. Az újpesti drukkerek már Gárdonyban elkezdtek kötözködni.

Botrányosan kezdődött a magyar labdarúgó bajnokság szombaton. Az első fordulóban a Videoton és az Újpest játszott egymás ellen, amikor a székesfehérvári stadionban a szurkolók összeverekedtek. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Szombaton három személyt vettek őrizetbe.

A Videoton-Újpest meccs miatt először délután fél négykor intézkedtek a rendőrök. A Székesfehérvárra vonattal utazó újpesti szurkolók közül néhányan leszálltak Gárdonyban, és két személyt megvertek. A rendőrök Gárdonyból nyolc drukkert előállítottak, és közülük hármat őrizetbe vettek.

A meccs előtt Székesfehérváron készültek egymásnak esni a Videoton és az Újpest drukkerei, de ezt a stadionon kívül a rendőrségnek sikerült megakadályoznia. A mérkőzés második félidejének közepén azonban kitört a botrány. Az újpesti tábor átszakította a szektoruk kerítését, és nekiestek a fehérváriaknak. Üvegeket és kiszakított székeket hajítottak egymáshoz a drukkerek. Négy ember könnyebb sérülést szenvedett: egyiküket valószínűleg megkéselték, három másik sebesültet pedig üveggel találhatták el az orvosok szerint.

A verekedés úgy kezdődött, hogy valaki az újpestiek közül rosszul lett. A drukkerek hiába kérték a biztonságiakat, nem hívtak mentőt, végül egy fotósnak kellett intézkednie. A dühös újpestiek a szerintük tehetetlenkedő rendezők, és a székesfehérvári szurkolók ellen fordultak ekkor. Más beszámolók szerint az újpestiek azt hitték, hogy a földön ájultan fekvő társukat megverték, és ezért akartak bosszút állni. A biztonságiak nem tudták feltartóztatni a tömeget, a megijedt nézők egy része a pályára menekült. A meccset tíz percre meg kellett szakítani. Végül a környéken állomásozó rendőrök beözönlöttek a stadionba, és látványukra helyre állt a rend. Öt perc alatt 80 rendőr rohant a stadionba.

A botrány kapcsán a rendőrség és a biztonságiak furcsa vetélkedése is felmerült. A székesfehérvári rendőrök felajánlották, hogy a stadionon belül is őrzik a rendet, ebből azonban a sportvezetők nem kértek. A meccs kezdete előtt viszont a rendőrök igazoltatták a biztonságiakat, és akinek nem volt vagyonőri képesítése, azokat hazaküldték. Így a tervezettnél kevesebb biztonsági őr vigyázott a nézőkre. A rendőrség álláspontja szerint épp a nézők védelmében volt szükség arra, hogy kiszűrjék a végzettség nélküli őröket. A rendőrség közlése szerint a 70 biztonsági őrből 27-et ellenőriztek, és közülük csak tizen feleltek meg az előírásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK