265 házat öntött el a Hernád

2004.08.05. 12:20

Levonulóban az árhullám a Hernádon, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget így csütörtökön másodfokúra mérsékelték, de még mindig több mint 700 ember dolgozik a gátakon. Négy településen csak zacskós vizet ihatnak a helyiek. Csütörtöki adatok szerint 265 házat lepett el a folyó, ebből 103 sérült meg és három össze is dőlt. Az áradás okozta károkat csak azután lehet összesíteni, ha levonult az árhulám. A védekezés közvetlen költsége 215 millió forint volt eddig.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy csütörtökön harmadfokúról másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Hernád mentén, miután egyre gyorsabban vonul le az árhullám. "Meggyorsult a folyón levonuló árhullám, napról-napról, jószerivel óráról-órára csökkent a Hernád szintje, s ez lehetővé tette a napok óta fennálló, harmadfokú, tehát legmagasabb készültségi fokozat mérséklését" - mondta Csont.

Közölte azt is, hogy Gesztelynél a keddi 450 centiméteres tetőzést követően csütörtökön már csupán 322 centiméteres vízállást mutatott a mérce. Mérséklődött a vízhozam is, a Hernádon jelenleg másodpercenként kevesebb mint 300 köbméter víz vonul le. A legkritikusabb napokban ez az 500 köbmétert is meghaladta. Normális időszakban a folyó vízhozama másodpercenként mintegy 30 köbméter.

A Hernád mentén sem Magyarországon, sem Szlovákiában szerda óta nem hullott számottevő csapadék, az apadás ezért folyamatos. Mindezek ellenére éjjel-nappal figyelik a gátakat, 25 kilométer hosszúságban a szivárgásokat, rézsű felázásokat észleltek. A folyó menti településeken a védekezés ugyanolyan intenzitással folyik, hiszen az átázott töltések továbbra is veszélyt hordoznak - jegyezte meg a szóvivő.

Szabó Péter, a Borosd-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy bár a folyó szintje csökken, csütörtök délelőtt még 747-en dolgoztak a Hernádon. Összesen 25 szivattyúval emelik ki a vizet a folyó által elöntött házakból, kertekből. Miközben a folyó alsó és középső szakaszain még a gátak mellett dolgoznak és próbálják megfékezni a folyót, a Hernád felső szakaszán már fertőtlenítik a korábban elárasztott területeket.

Szabó Péter elmondta azt is, hogy jelenleg hét Hernád-parti településen védekeznek az árvíz ellen. Négy településen nincs ivóvíz, itt zacskós vizet osztanak. Sikerült oda szállítani egy erre alkalmas berendezést, így már nem kell várni  a lajtoskocsikra.

Eddig a katasztrófavédelem adatai szerint 265 családi ház szobáit lepte el hosszabb-rövidebb időre a Hernád. Ebből három ház dőlt össze és 103 sérült meg az árvíz miatt. Jelenleg 88 ember nem tud hazamenni a megáradt Hernád miatt, őket rokonoknál, ismerősöknél szállásolták el.

A védekezés közvetlen költsége eddig az állami védvonalakon 120 millió forintba, az önkormányzati kezelésben lévő szakaszokon 75 millió forintba került. Ezen kívül azonban jelentős károkat okozott a Hernád, de hogy pontosan hány millió forint a kár, azt egyelőre nem lehet megbecsülni. Csak az ár levonulása után lehet összesíteni a magánszemélyek, önkormányzatok és az állam kárát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK