Receptre is lehetne parkolni

2004.08.04. 16:00

Lenkovics Barnabás ombudsman arra kérte a belügyminisztert, hogy intézkedjen a kórházak előtti fizetős parkolók megszüntetéséről. Az állampolgári jogok biztosa szerint kétezer éves jogelv, hogy aki szükséghelyzetben van, az méltányosságot érdemel. Így a sürgősségi ellátásra szorulókkal nem lehet kifizettetni a parkolást. A javaslat szerint orvosi igazolással lehetne használni a kedvezményt.

Lenkovics Barnabás ombudsman szerdán a következő intézkedésre kérte Lamperth Mónika belügyminisztert: jelöljenek ki ingyenes parkolóhelyet a sürgősségi ellátást végző egészségügyi intézmények közelében. Az ingyenes parkolóhelyek létrejöttéért az önkormányzatoktól és közlekedési minisztertől is lépéseket vár Lenkovics.

Az ombudsman szerint ha csak fizetőparkoló van az említett egészségügyi intézmények előtt, akkor a lehető legmagasabb szintű alkotmányos jog sérül: a testi és lelki egészséghez való jog. "A beteg vagy veszélybe került embernek elidegeníthetetlen és korlátozhatatlan joga, hogy orvosi ellátáshoz jusson" - mondta az ombudsman.

Szerinte a parkolási társaságoknak is joguk van ellenőrizni, hogy valaki tényleg egészségügyi állapota miatt használta-e az ingyenes parkolót. Ezért azt javasolta, hogy erről az orvosok adjanak majd ki igazolást. Annak lehetőségét viszont kizárta, hogy ez alapján utólag adják vissza a parkolóórába tett pénzt.

Lenkovics szerint kétezer éves jogelv, hogy a szükséghelyzetben okozott kár tűrési kötelezettsége a tulajdonosok terhe. Vagyis ha valaki vérzik, akkor a parkolási társulásnak el kell tűrnie, hogy a kórház elé hajtó autós nem fizet.