Demszky még augusztusban nyilatkozik vagyonáról

2004.08.04. 7:41

Demszky Gábor még augusztusban nyilvánosságra hozza az idei évről szóló vagyonnyilatkozatát. Emellett minden, jövedelméről és vagyontárgyairól szóló dokumentumot közzétesz. A főpolgármester azután döntött erről, hogy a Blikk azt állította: év közben megnőtt az egyik budakeszi lakása.

Demszky Gábor főpolgármester honlapján is közzétett vagyonnyilatkozata és az ingatlan-nyilvántartásban föllelhető tulajdoni lapok adatai között ellentmondás tapasztalható - a Blikk szerint. A 2000-ben vásárolt, a főpolgármester kizárólagos tulajdonában lévő budakeszi lakás alapterülete a vagyonnyilatkozat szerint 52 (más dokumentumokban 57), míg a tulajdoni lapon 91 négyzetméter, tehát év közben megnőtt a lakás a lap szerint.

A vagyonnyilatkozatában ugyanis Demszky azt írta: rendelkezik egy 52 négyzetméteres budakeszi lakással, amely kizárólagos tulajdonában van, emellett egy 142 négyzetméteres budakeszi ingatlan negyedével is bír, és övé még egy 171 négyzetméteres kertes háznak a fele is Budakeszin.

Egy a főpolgármesterhez közel álló forrás állítása szerint a 142 és az 52 (vagy 57) négyzetméteres lakás egymás mellett található. Mivel a 142 négyzetméteres ingatlan negyedrésze az övé, ami megközelítőleg 35 négyzetméter, valószínűleg az fordulhatott elő, hogy a földhivatalnál a főpolgármester tulajdonában lévő két ingatlant egyként tartják nyilván. 

Demszky Gábor nem reagált a vagyonnyilatkozata és a földhivatali bejegyzés közti eltérésre. Sajtófőnöke, Czuk Dorottya annyit közölt: a főpolgármester vagyoni helyzetét részletesen bemutató dokumentációt állít össze, amelyet augusztus közepén hoz nyilvánosságra. Ebben többek között idei vagyonnyilatkozatát jövő január helyett most augusztusban közzéteszi.

A vagyonnyilatkozatból az is kiderül, Demszky korábban jó érzékkel vásárolt lakásokat. Tíz évvel ezelőtt ugyanis vett egy 36 négyzetméteres önkormányzati lakást a II. kerületi Hidász utcában 576 ezer forintért, amelyet egy hónappal később 3,4 millióért sikerült értékesítenie. Négy évvel később szintén jól járt egy ingatlan értékesítésével. Az Október 6. utcában 6,5 millióért megvett 60 négyzetméteres lakást másfél évvel később, 2000 februárjában már 21 millió forintért adta el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK