Apad a Hernád, de még házak vannak víz alatt

2004.08.04. 17:23

Már apad a Hernád vize, de még érvényben van a harmadfokú árvízvédelmi készültség. A folyó alsó szakaszán még küzdenek az árvízzel, több ház és utca van víz alatt. Négy településen nincs ivóvízellátás, itt lajtos kocsikkal biztosítják a szükséges mennyiséget.

Az alsó szakaszon a szivárgás, az átfolyások, valamint a csurgások ellen védekeznek, eddig összesen százhatvanezer homokzsákot használtak fel. Nagy segítséget jelent a két honvédségi helikopter, amelyek még ma kétezer homokzsákot szállítanak Ócsanálos térségébe - mondta Szabó Péter, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Nagykinizsen egy utat átvágtak, hogy segítsék a Hernád lefolyását, és megyeszerte nagy teljesítményű szivattyúk dolgoznak - tette hozzá.

A folyó vízszintje folyamatosan csökken, a folyó felső szakaszán már megkezdték a homokzsákok visszahordását és a védművek helyreállítását; az alsó szakaszon, Gesztelynél is mintegy hetven centiméterrel alacsonyabb a Hernád szintje, mint tetőzéskor, de még mindig több ingatlan és utca van víz alatt - közölte a vízügy.

A Hernád mentén négy településen - Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Felsődobsza, Nagykinizs - nincs ivóvízellátás, itt a katasztrófavédelem szakembereinek segítségével, lajtos kocsikkal biztosítják a szükséges mennyiséget.

A Hernád felső szakaszán már elkezdődött a fertőtlenítés, az önkormányzatok a tisztiorvosi szolgálat szakembereinek koordinációjával végzik a munkát. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat egymillió forintot gyűjtött össze az árvíz sújtotta térség megsegítésére. Húszkilós élelmiszer- és tízkilós higiéniai segélycsomagokat vittek valamennyi kiköltöztetett családnak.

A Sajón közben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az inérháti és kesznyéteni gátőrjárásnál, ahol folyamatosan figyelik az árhullám vonulását. Jelentősebb kárra nem számítanak, ugyanis a Sajó és a Tisza medre az előrejelzések szerint elnyeli a Hernádból érkező vízmennyiséget.