Rendőrök védik a gátakat a helyiektől a Hernádnál

2004.08.02. 20:21

A Hernád áradása miatt a délutáni órákban újabb kitelepítésekről intézkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az otthonukat elhagyni kényszerülők száma 71-re emelkedett, nőtt a veszélyeztetett házak száma is - közölte a főigazgatóság szóvivője hétfőn este. A honvédség kedden hajnalban két helikopterrel homokzsákokat szállított a térségbe. Közben a helyiek több helyen is megpróbálták átvágni a gátakat, mert szerintük csak így védhetők a települések. Az akciót rendőrök állították le.

Az árvíz sújtotta Hernádkércsen 25-en, Nagykinizsen 40-en kényszerültek házuk elhagyására, Hernádvécsen három, Szentivánbaksán kettő, Bőcsőn egy lakosnak kellett otthonából kiköltöznie - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az áradás miatt a térségben 128 ház van veszélyben, 40 sérült meg, 2 Nagykinizsen összedőlt - tette hozzá.

Az árvíz ellen összesen mintegy 1 400-an védekeznek, közülük 630 a szervezett erők száma, a 420 közmunkás mellett 350 önkéntes vesz részt a mentésben. A Hernád vízállása este hat órakor Hidasnémetinél 264 centiméter volt, ami 13 centiméterrel volt alacsonyabb mint délután négy órakor. A folyó vízszintje ugyanakkor Gesztelynél emelkedett, 437 centiméterről 444 centiméterre - tájékoztatta a távirati irodát Dobson Tibor.

Az országos műszaki irányító törzs kérésére a Magyar Honvédség kedden hajnalban két darab Mi-8-as típusú szállítóhelikopterrel kapcsolódott be a Hernád folyó térségében zajló árvízvédelmi munkálatokba - közölte Taligás Antal, a Honvédelmi Minisztérium médiaosztályának vezetője. A Hernád térségében a felázott talajon képtelenséggé vált a szállítás, ezért helikoptereken kell a homokzsákokat a térségbe, Gesztely település térségébe szállítani. A helikopterek Szolnokról, a harcászati helikopter ezredtől indulnak az árvíz sújtotta területre.

Gátat vágnának kétségbeesésükben

Az árvíztől sújtott területek lakói több helyen is saját kezükbe próbálták venni a védekezést. Ócsanáloson megpróbálták átvágni a gátat, mert abban bíztak, hogy így menekülhet meg a falu az ártól - jelentette az RTL Klub. A helyszínen dolgozó katasztrófevédelmi szakemberek végül rendőri segítséget kértek.

Este 8 óra körül néhány asszony a Vadász-patak töltéséről szedte le a homokzsákokat, amiket a vízügyesek raktak fel. A bontást végül itt is rendőri segítséggel akadályozták meg. A helyiek szerint az emberek váratlan akcióinak oka, hogy azt hiszik, a gátak nem a házakat, hanem a kukoricást védik. Sokan azt sem hiszik el, hogy a települések védhetők a gátak átvágása nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK