Vesztegetés gyanúja a HM-nél

2004.08.02. 21:16

A Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy két civil alkalmazottja ellen a rendőrség vesztegetés gyanújával nyomozást indított. A gyanú szerint az alkalmazottak egy másfél milliárdos pályázat kapcsán adatokat adtak át egy olyan német cégnek, amely végül is megnyerte a távközlési hálózat fejlesztésére kiírt tendert.

A Magyar Televízió Kékfény című műsorában azt állították, hogy a Honvédelmi Minisztérium két alkalmazottja egy másfél milliárdos pályázat kapcsán adatokat adott át egy olyan német cégnek, amely végül is megnyerte a távközlési hálózat fejlesztésére kiírt tendert. A tájékoztatás szerint a vesztegetési ügy gyanúsítottjait a bíróság egyelőre nem helyezte előzetes letartóztatásba, szabadlábon védekeznek.

"A pályázat véleményezésével és elbírálásával megbízott honvédségi alkalmazottak olyan belső információkat szolgáltattak ki az egyik kft. részére, hogy a pályázatot a kft. megnyerte, a cég alkalmazottai az információ fejében anyagi ellenszolgáltatásban részesítették a honvédségi alkalmazottakat. A nyomozás folyamatban van" - hangzott el a bűnügyi magazinban.

Az érintettek munkahelyén és lakásán házkutatást tartott a rendőrség, s ennek során számítástechnikai adathordozókat foglaltak le a rendőrök - mondta el Bényi Mónika hadnagy, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. Hozzátette: a négy gyanúsított tagadott.

Bocskai István, a HM kommunikáció főigazgató helyettese megerősítette a televíziós műsor információit. "A Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére indított nyomozást a rendőrség, hogy felderítsék a távközlési hálózat fejlesztésére kiírt és folyamatban lévő tenderek során történt, feltételezett visszaéléseket - közölte Bocskai.

 

A kommunikációs főigazgató tájékoztatása szerint a távközlési hálózat fejlesztése az előző kormányzati ciklusban indult, több lépcsős tenderekből áll, és jelenleg is zajlik. A folyamatban lévő nyomozás miatt Bocskai István ennél többet nem kívánt elmondani az ügyről.