Gyurcsány és Bárándy széke inog

2004.08.02. 19:49

Egyelőre csak a kormányszóvivőnek kellett távoznia a közelgő kormányátalakítás miatt, minisztereknek még nem. Medgyessy indoklása szerint Gál J. Zoltánnak azért kellett mennie, mert reaktív kommunikáció helyett proaktív kommunikációra van szükség. A miniszterlenök, miután vezető MSZP-sekkel és szocialista miniszterekkel találkozott, azt mondta: szükség van a kormány átalakítására - ami személycserékkel is jár -, de erre csak a hónap végén kerül sor. Így bár Gyurcsány Ferenc sportminiszter vasárnap felajánlotta lemondását, egyelőre maradhat, de a miniszterelnök arra kérte, hogy "szíveskedjen az olimpiával foglalkozni".

Medgyessy Péter hétfőn az MSZP elnökségi tagjaival és szocialista miniszterekkel találkozott. A megbeszélésen Kovács László pártelnök, Szekeres Imre és Hiller István alelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Lamperth Mónika, Jánosi György, Juhász Ferenc és Burány Sándor elnökségi tag vesz részt.

A találkozón az előzetes várakozásokkal ellentétben nem dőlt el véglegesen egyetlen miniszter sorsa sem, így egyelőre maradhat posztján Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Bárándy Péter igazságügyi miniszter is, bár mindketten felajánlották lemondásukat.

Medgyessy közölte: napokkal ezelőtt kitűzte a mai tárgyalás időpontját, ahová az MSZP vezetőit és a kormány azon tagjait hívta el, akik a párt vezetőségében is benne vannak. A költségvetés prioritásáról, munkahelytermetésről és az olcsóbb kormányzásról beszéltek. A kormányfő tagadta, hogy bizalmi válság lenne a párt és a kormány  között, de fontosnak tartotta kiemelni: egyértelmű a kormány mandátuma, és ezt senki sem kérdőjelezheti meg.

Medgyessy a találkozó után a közelgő kormányátalakításról csak anyit árult el: szükség van a kormány átalakítására, de a túlzott várakozásoknak nem fog megfelelni. Hozzátette ugyanakkor: érdemi változások lesznek a kormányban. A változtatások szükségességét azzal magyarázta, hogy az EU miatt is új igényeknek kell megfelelnie a kormánynak. Többek között ezért stílusbeli, szerkezetbeli és személyi változások is várhatóak.

A kormánynak szerinte három fő szempontnak kell megfelelnie: a nagyobb társadalmi igazságosságnak, a szükséges fejlesztések megtételének és a munkahelyteremtésnek, emellett pedig az olcsóbb kormányzás igénynek. Azt mondta még a miniszterelnök, ellen kell állnia a kormánynak a csábításnak, "mert hiába akarunk, nem lehet mindenre több pénzt adni".

Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban azt mondta Medgyessy: a sportminiszter tegnap találkozott vele, a megbeszélésről már mindent tud a nyilvánosság. Ezért a találkozóhoz csak annyit fűzött hozzá, hogy azt mondta Gyurcsánynak: most az olimpia előkészítésével, a feltételek megteremtésével "szíveskedjen foglalkozni". Hozzátette, a miniszter felajánlására - miszerint lemond posztjáról - majd a kormány átalakításáról szóló döntéskor tér vissza, ez augusztus végén lesz.

Bárándy Péter is kilátásba helyezte korábban távozását. Az igazságügyi miniszterről annyit mondott most Medgyssy: holnap egyeztet vele. Közölte, egyetért Bárándyval abban, hogy az igazságügyi reform fontos, de a miniszternek be kell látnia bizonyos anyagi korlátokat, a pénzügyminiszternek pedig azt kell belátnia, hogy ezzel a reformmal haladni kell.

Hiller István, aki részt vett a hétfői egyeztetésen, újságíróknak jelezte: nem gondolkodik a távozáson.

Gál J. Zoltán menesztéséről annyit árult el Medgyessy: az EU-csatlakozásból adódó feladatok és a kormányzati kommunikácó átalakítása miatt volt szükség váltásra. Reaktív kommunikáció helyett ugyanis proaktív kommunikációra van szükség - indokolt Medgyessy. "Nagyra tartom és elismerem Gál J. Zoltán eddigi tevékenységét, de szükséges végigvinni a változásokat" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK