Házakat, utakat önt el a Hernád

2004.08.02. 13:29

Jelenleg is érvényben van a harmadfokú árvízvédelmi készültség Borsod-Abaúj- Zemplén megyében. A Hernád folyó áradása miatt eddig 48 embert telepítettek ki. A folyó vize még soha nem volt ilyen magas. Az árhullám várhatóan szerdáig levonul.

Eddig 48 főt telepítettek ki az árvíz miatt, összesen 24 épületből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Gesztelyen a víz óránként 4 cm-t emelkedik - tájékoztatták az [origo]-t az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnál. A védekezés nagy erőkkel folyik Gesztelyen, ahol akár a soha nem észlelt 440 cm-t is elérheti a vízmagasság. Jelenleg a víz 407 cm magas. A töltést az elmúlt egy napban fél méterrel emelték meg.

Gesztely és Onga között újabb utat zártak le délelőtt. Ez a hatodik útszakasz, amelyen az árvíz miatt nem lehet közlekedni.

Gesztely után Bőcs község a leginkább veszélyeztetett. A nyílt ártérben tíz lakás védtelen, emiatt a körtöltést tovább kell magasítani. A falu egyik határában vízátfolyás van, a tetőzést estére várják - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Itt már elkészült a körtöltés, de ez nem mindenütt védi a települést. Aszaló községnek egyáltalán nincs körtöltése, emiatt ha az ár szétterül, a víz elérheti a területet.

A folyó a felső szakaszon már apad, az árhullám lassan vonul lefelé. Kércsnél a víz betetőzött, és 10 óra óta apad. Garadnánál a 3-as út már járható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK