Októberben bezár a szombathelyi laktanya

2004.07.31. 9:09

A tervezettnél egy évvel korábban bezárja szombathelyi kiképzőközpontját a honvédség, az objektumot október végétől civil szolgáltató őrzi, olvasható a kormányzati portálon. Az előrehozott bezárással 300 millió forintot spórol meg a honvédség.

Fotó: MTI

A tervezettnél korábban, még az idén bezárja a szombathelyi kiképzőközpontját a honvédség - közölte Szenes Zoltán vezérkari főnök. Mivel a kormány egy évvel korábbra hozta az utolsó leszerelés időpontját, már jövőre sem lesz szükség a szombathelyi kiképzőközpont munkájára, a honvédség vezérkara szerint.

A szaktárca tervei szerint az önkéntes-hivatásos haderőre való átállással csak a tapolcai kiképzőközpontot tartják meg, ahol a szerződéses katonák felkészítése folyik majd. A tervezettnél egy évvel korábbi bezárással csaknem 300 millió forintot spórol meg a szaktárca.

Laktanya helyett büntetés-végrehajtási intézet

A szombathelyi laktanya hasznosítási tervei között szerepel egy büntetés-végrehajtási központ kialakítása, mondta a vezérkari főnök. Amennyiben ez megvalósul, a kiképzőközpontban dolgozó katonák közül csaknem százan vállalhatnának ott munkát.

Dömény Sándor ezredes, a szombathelyi kiképzőközpont parancsnoka korábban úgy nyilatkozott: a laktanya kiürítése július elsejétől gyorsult fel, a parancs szerint 2004. december 30-án kell elhagyni végleg a kiképzőközpontot, de az objektumot már október 25-től egy civil szolgáltató fogja őrizni. A szombathelyi laktanyán kívül bezárják a szabadszállási kiképzőközpontot is. Az önkéntes-hivatásos haderőre való átállással már nem lesz szükség három kiképzőközpontra, mert egy központ is el tudja látni a feladatokat, közölte a honvédség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK