Nem vétett a kamarát nyíltan bíráló orvos

2004.07.28. 7:17

Elutasították a Magyar Orvosi Kamara (MOK) panaszát, amit a testület Molnár Lajos főigazgató ellen nyújtott be, aki a Financial Times című lapban nyíltan bírálta az egészségügy működését és az orvosokat tette felelőssé a hálapénz intézményéért - írja a Népszabadság. A MOK szerint Molnár alaptalan kijelentéseket tett, a testület Komárom-Esztergom megyei szervezete azonban nem találta megalapozottnak a panaszt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Komárom-Esztergom megyei szervezete elutasította azt a panaszt, amelyet a MOK tett Molnár Lajos főigazgató ellen - írja a Népszabadság. Molnár a Financial Times című lapban nyíltan bírálta a kamara és az egészségügy működését. A MOK álláspontja szerint a főigazgató sértő és alaptalan kijelentéseket tett a testületre és így az orvosokra nézve is.

Molnár a tavasszal kirobbant hálapénz-botrány kapcsán azt nyilatkozta a lapnak, hogy a hálapénz megszűnésének gátlói leginkább az orvosok, amit a politikusok pedig elnéznek, mivel nem akarják magukra haragítani őket. A megjelent cikk kapcsán a MOK felvetette, hogy helyreigazítást kér a laptól, mert az ott, a hálapénz éves mennyiségére vonatkozó adatok (50-100 milliárd forint) a kamara szerint alaptalanok, illetve a cikkben további csúsztatásokat vélt felfedezni a testület - írja a lap. Molnár ellen pedig etikai okból nyújtottak be panaszt.

A kamara fellépése kapcsán többen felvetették, hogy a testület korlátozza az orvosok szólásszabadságát. Ezt támasztotta alá többek szerint a kamara etikai kódexében szereplő egyik kitétel, miszerint "az orvos etikai vétséget követ el, ha illetéktelenül nyilatkozik, ha kellő körültekintés és felkészülés nélkül tesz nyilatkozatot, ad véleményt ha nyilatkozata eredménye nem kívánt társadalmi hatás kiváltása". Az egészségügyi tárca felszólította a MOK-ot, hogy törölje ezt a pontot kódexéből. A kamara viszont azt állította, hogy ilyen kitétel nem szerepel az etikai kódexben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK