A vezetők vitték csődbe a Balassi Intézetet

A vezetők felelősségét állapította meg a Balassi Bálint Intézet csődközeli helyzete miatt indult oktatási minisztériumi vizsgálat. A külföldiek magyar nyelv oktatásában kulcsszerepet játszó intézet vezetői ugyanis számos jogszabályt megsértettek gazdálkodásuk során, és nagy összegű köztartozást halmoztak fel. 

"Számos jogszabályt megsértett a Balassi Bálint Intézet főigazgatója és gazdasági főigazgató-helyettese, gazdálkodásuk során nagy összegű köztartozást halmoztak fel, és az intézmény csőd közeli helyzetbe jutott" - állapította meg az Oktatási Minisztérium ellenőrzési főosztálya. A vizsgálatban az áll, hogy az intézet létrehozásakor (2002 elején) kedvezőtlen feltételeket teremtettek működésére, ezek a körülmények azonban "nem okozhatták volna az intézmény csőd közeli helyzetét, ha a főigazgató és a gazdasági főigazgató-helyettes felelősen, a lehetőségek és a kötelezettség-vállalások összhangjára ügyelve, a jogszabályoknak megfelelően végezte volna munkáját" -olvasható a jelentésben. "Nem törekedtek arra, hogy az intézmény takarékosan és hatékonyan gazdálkodjon, indokolatlanul nagy számban foglalkoztattak külsős munkatársakat, állapítottak meg különböző címen pótlékokat. Esetenként úgy vállaltak kötelezettségeket, feladatokat, hogy azok feltételeinek rendelkezésre állásáról meggyőződtek volna" - állapította meg vizsgálatában Pálfi Ferenc miniszteri biztos.

"A főigazgató és a gazdasági főigazgató-helyettes megsértette az államháztartási törvényt, mely szerint felelősek a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségek összhangjáért és a intézmény számviteli rendjéért, a belső ellenőrzés megszervezéséért és működtetéséért" - tájékoztatta az [origo]-t Páfi Ferenc, aki hozzátette: az azóta felmentett vezetők további jogszabályokat sértettek az APEH és a társadalombiztosítás felé keletkeztetett nagy köztartozással.

"Két éve állandó finanszírozási gondokkal küzd a Balassi Bálint Intézet, amelynek gondjait az idei költségvetési megszorítások csak tetézték: míg tavaly 829 millió forint költségvetési támogatást kapott az intézet, idén már csak 700 milliót" - mondta májusban, a vizsgálatok megindulásakor Ujváry Gábor az [origo]-nak, aki április végéig az intézmény főigazgatója volt. "Nagyon kevés mozgásterünk volt a takarékoskodást illetően, mivel az alapító okirat, kétoldalú nemzetközi megállapodások és jogszabályok írják elő feladatainkat, amelyeket teljesíteni kell. Nem bírálhatjuk felül azokat" - tette hozzá a leváltott vezető.

A vizsgálat ideje alatt miniszteri megbízott és kincstári biztos irányította a Balassi Intézetet, akiknek feladatuk az volt, hogy állítsák helyre az intézmény működőképességét, és annak gazdálkodását. Meg kellett szüntetniük azokat a hibákat és hiányosságokat, amelyek a csőd-közeli állapothoz vezettek. Ennek során felülvizsgálták, és többnyire megszüntették a sokszor szabálytalanul létrejött megbízási és vállalkozási szerződéseket; racionalizálták a szervezeti struktúrát, az oktatási és más tevékenységet.

A pénzügyi gondokat leszámítva az oktatási tárca vezetői elismerik, hogy a Balassi Intézet jól és sikeresen működőtt, és nagy szükség van rá a továbbiakban is.

A Balassi Bálint Intézetet 2002 január 1-jén alapították. Az új intézet a közel fél évszázados múltra visszatekintő Magyar Nyelvi Intézet és az 1989-ben alapított Nemzetközi Hungarológiai Központ teljes körű jogutódjaként folytatja e két intézmény alaptevékenységét, amely számos további új feladatkörrel is bővült. Az intézet legfontosabb feladata a Magyarországon élő vagy ideiglenesen itt tartózkodó nem magyar anyanyelvűek magyar nyelvi és magyarságismereti oktatása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK