Rendőri zaklatásra panaszkodnak a prostituáltak

Állandóan azzal zaklatják a rendőrök a Kamaraerdei úton dolgozó prostituáltakat, hogy az úttesttől csak 35 centiméteres távolságban űzhetik az ipart, és gyakran jogtalanul veszik őrizetbe a lányokat, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete szerint. Az érdekvédők ezért panasszal fordultak A belügyminiszterhez, az igazságügy-miniszterhez, a legfőbb ügyészhez és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához - írja a Népszabadság.

A belügyminiszterhez, az igazságügy-miniszterhez, a legfőbb ügyészhez és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete, mivel szerintük többször zaklattak és jogtalanul vettek őrizetbe prostituáltakat rendőrök - írja a Népszabadság.

Földi Ágnes, az egyesület vezetője szerint a fővárosi XXII. kerületben, a Kamaraerdei út mellett dolgozó lányokat állandóan azzal zaklatják a rendőrök, hogy csak az úttestől 35 centiméter távolságban lehet űzhetik mesterségüket. Az egyik lány ellen azért indítottak eljárást, mert egy állítólagos katonai objektumtól számított 300 méteren belül kínálta magát, ám az eljárás során kiderült a terület már régen nem lőtér. Földi szerint a rendőrség azért zaklatja a lányokat, hogy ellehetetlenítse a közterületi prostitúciót.

A XXII. kerületi rendőrkapitány szerint azért ellenőrzik rendszeresen az utcalányokat, hogy van-e egészségügyi könyvük, és betartják-e az előírásokat, és az esetek 95 százalékában nincs is probléma. Tóth Gábor alezredes úgy véli, hogy beosztottai nem követtek el jogsértést. Az alezredes elmondta a lapnak, nemrég arra kérte a BRFK-t, hogy vizsgálja felül a kapitányság ez irányú intézkedéseit, és fogalmazzon meg ajánlást, amely akár más rendőri egységek számára is "kapaszkodóként" szolgálhat.

Takács Albert a türelmi zónák kijelölését, illetve a szabályozását tartalmazó törvény újragondolását javasolja. Szerinte a jogalkotók feltehetően nem gondolták végig a rendelkezés esetleges következményeit öt évvel ezelőtt - írja a Népszabadság. Tavaly szóba került, hogy hazánk felmondhatná a New York-i egyezményt, amivel nyilvánosházak létesítésére nyílna lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK