Képviselőket akartak állítólag megveretni

Egy polgári vállalkozó azzal bízott meg egy volt biztonsági őrt, hogy pénzért verje meg három baloldali önkormányzati képviselőt. Közülük az egyiket úgy helyben kellett volna hagynia, hogy a férfi tolószékbe kerüljön. A biztonsági őr azonban nem teljesítette a megbízást, hanem feljelentést tett a rendőrségen.

Polgár város három baloldali önkormányzati képviselőjének megverésére kapott állítólag megbízást egy volt bőcsi biztonsági őr, aki feljelentést tett a rendőrségen - erősítették meg a hírt pénteken, maguk az érintett képviselők. Az önkormányzati képviselők - Struba József, Molnár János és Tóth József - a rendőrségen tanúmeghallgatásuk során szereztek tudomást az állítólagos fenyegetésről. A volt biztonsági őr, L. János számolt be a rendőröknek arról, hogy egy helyi vállalkozótól pénz fejében megbízást kapott arra, hogy tettlegesen bántalmazza a képviselőket, köztük Tóth Józsefet, aki egyben a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés szocialista alelnöke. Tóth esetében a megbízás arra szólt, hogy a képviselő tolókocsiba kényszerüljön.

Tóth József megdöbbentőnek nevezte a történteket, de nem kívánta kommentálni, mondván, hogy az már nem politikai kérdés, hanem az igazságszolgáltatásra tartozó ügy. Molnár János cáfolta, hogy politikai vonatkozásai lennének az ügynek. Több lap szerint ugyanis a fenyegetés hátterében Oláh József, Polgár jobboldali polgármestere húzódik meg, aki a lapok szerint ily módon akart elégtételt venni a baloldali képviselőkön, akik gátolták bizonyos helyi ügyek véghezvitelében. "Vitáink voltak a testületben a polgármesterrel is, de ez természetes dolog" - jelentette ki Molnár János.

Oláh József polgármester - aki a Független Kisgazdapárt Hajdú-Bihar megyei elnöke is - visszautasította, hogy a nevét összefüggésbe hozták ezzel az üggyel. A jobboldali politikus tendenciát lát abban, hogy a 2002-es választások óta megpróbálják minden eszközzel lejáratni. "Tizenhárom éve képviselem Polgár vezetésében a jobboldali, keresztény értékrendet, s ez sokaknak nem tetszik" - vélekedett a polgármester, aki koncepciós eljárást gyanít az ügy hátterében.

Vezendi Jánosné rendőr százados, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megerősítette: vesztegetés bűntette miatt ismeretlen elkövető ellen folytat nyomozást a rendőrség, amelynek során tanúként hallgatták meg L. Jánost is.