Görög teknősök tűntek fel a Mátrában

A Földközi-tenger partvidékén őshonos görög teknősökre bukkantak a Mátrában. Az állatok 20-25 centiméteres átmérőjű páncélján számok találhatók, feltehetően egy tenyészetből származnak. Eddig 13 darabot találtak a Magyarországon nem őshonos teknősökből - írja a Népszabadság.

Nagyméretű, fűben pihenő teknősökre figyeltek fel a Mátrában fekvő Fallóskút lakói a napokban. Az emberek jelezték ezt a Bükki Nemzeti Park (BNP) szakembereinek, akik szemügyre is vették, majd befogták az errefelé nem honos szárazföldi teknősöket, amelyeknek páncélján egy-egy szám található - írja a Népszabadság.

Szuromi László a BNP Mátra tájegységének vezetője szerint eddig 13 darab 20-25 centiméter páncélátmérőjű állatot találtak, amelyeket telephelyükön őriznek. A szakemberek folytatják a kutatást további álatok után.

A szakember szerint a görög teknősök nem őshonosak Magyarország területén. A Mátrában talált egyedek feltehetően egy nagyobb tenyésztésükkel foglalkozó telephelyről kerülhettek a szabadba. Nehezíti gazdájuk megtalálását ugyanakkor, hogy a térségben nem ismert olyan legális vagy illegális tenyésztő, aki ilyen állatokkal foglalkozik. 

A görög teknősök nemzetközileg védettek, ám mivel Magyarországon nem őshonosak nem állapították meg eszmei értéküket - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK