Kiterjedt drogkereskedő hálózatot lepleztek le

Holland-magyar kábítószer-terjesztő hálózatot buktatott le a Nemzeti Nyomozó Iroda. Magyarország különböző pontjain három embert fogtak el, és több kilogramm marihuánát koboztak el a rendőrök. A Nemzeti Nyomozó Iroda miskolci kirendeltsége titkos nyomozás során kiterjedt kábítószer-terjesztő hálózat nyomaira bukkant, amelynek hollandiai kapcsolatai is voltak.

A nyomozó iroda információi alapján kedden feltartóztattak egy magyar állampolgárt, aki a soproni határátkelőhelynél szándékozott belépni az országba. Személygépkocsijában hét kilogramm marihuánát találtak. Az elkövető társa előzetes megbeszélés alapján taxival lépett be az országba, de amikor Budapest felé indult, az Autópálya Rendőrség perceken belül elfogta. Ezután a kábítószer-terjesztő hálózat feltételezett magyarországi irányítóját fogták el Szegeden.

A büntetőeljárás jelenlegi adatai szerint az elkövetők az elmúlt háromnegyed évben 10-15 alkalommal csempésztek kábítószert Hollandiából Magyarországra, alkalmanként 7-8 kilogrammot. Minden esetben marihuánát hoztak be, és Csongrád megyében értékesítették. 

Az ügynek még lehetnek újabb gyanúsítottjai, hiszen a rendőrség vizsgálja azt is, hogy a behozott kábítószert hogyan, kik értékesítették tovább. Ebben az ügyben a kábítószerrel való visszaélés súlyosabb esetéről lehet szó, hiszen az eddigi adatok alapján a gyanú részét képezi a rendszeres, üzletszerű elkövetés, illetve a jelentős mennyiség. Ebben az esetben pedig a törvény szerint akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható. Az eddig elfogott három, magyar állampolgárságú elkövető esetében megfigyelhető a feladatmegosztás. Volt, aki elsősorban szervezte, irányította a kábítószer-csempészetet, és volt, aki a szállítást bonyolította. 

A nyomozás során az Országos Rendőr-főkapitányság a Hollandiába vezető szálakat is vizsgálja.