Az ÁSZ három feljelentést tett önkormányzatok ellen

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a szabályozási hiányosságok is hozzájárultak ahhoz, hogy nem javult az önkormányzatoknál a belső ellenőrzés színvonala. Tavaly a gazdálkodási fegyelem sorozatos megsértése miatt kilenc önkormányzatnál összesen 24 személy felelősségét vetették fel. Bűncselekmény alapos gyanúja miatt három esetben tettek feljelentést.

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi vizsgálatainak egy nagy tapasztalata, hogy az önkormányzatok számára elengedhetetlen a kistérségi társulások létrehozása ahhoz, hogy megfelelően működhessenek, illetve uniós támogatásokhoz juthassanak - mondta a tavalyi eredményekről beszámolva Lóránt Zoltán, az ÁSZ főigazgatója. Példaként említette, hogy elsősorban a kistérségek önkormányzatai erejükön felül próbálnak általános iskolát fenntartani annak érdekében, hogy a lakosokat maradásra bírják. Miközben a gyerekek száma csökken, a tanároké nő, és az oktatás körülményei sem mindig megfelelőek, egyes településeken egy tanteremben több osztályt is oktatnak egyszerre.

 

Tavaly az ÁSZ 350 helyi önkormányzat gazdálkodását ellenőrizte. Az ellenőrzött önkormányzatok kétharmada a törvényi előírás ellenére nem rendelkezett hosszabb távra szóló gazdasági programmal. A vizsgált önkormányzatok közel fele a törvényi előírást megsértve nem a jóváhagyott költségvetési előirányzaton belül gazdálkodott, az előirányzatokról és azok teljesítéséről közel kétharmaduk nem vezetett naprakész nyilvántartást - állapította meg az ÁSZ, megjegyezve, hogy ennek ellenére évek óta folyamatos javulás tapasztalható e téren. A gazdasági fegyelem sorozatos megsértése miatt kilenc önkormányzatnál összesen 24 személy felelősségét vetették fel. Bűncselekmény alapos gyanúja miatt három esetben tettek feljelentést. Több esetben azért nem, mert a felelős gyakran már nem állt az önkormányzat alkalmazásában az ellenőrzéskor.

 

Az önkormányzatok 23 százaléka elmulasztotta a közbeszerzési eljárás lefolytatását, az eljárás alapján megkötött szerződések közel felét módosították, ami a nem megfelelő döntés-előkészítés következménye.

 

A számvevőszék szerint 1200-1300 önkormányzat küszködött forráshiánnyal tavaly. Ugyanakkor az ellenőrök kifogásolták, hogy a hiány és a pazarlás egyszerre van jelen az önkormányzatoknál. Példaként említette a főigazgató-helyettes, Sepsey Tamás, hogy az egyik önkormányzat azzal az indokkal szüntette meg a garázsok után kivetendő adót, hogy úgysem jelent nagy bevételt. A költségvetési vita idején viszont nagyobb támogatásért lobbiztak a városvezetők, miközben kiderült, a kivethető adónak csak a 9 százalékát kérték, miközben adóemeléssel bevételhez juthattak volna.

 

Kifogásolták azt is, hogy az önkormányzatok nagy része nem fordít kellő figyelmet a belső ellenőrzésre, miközben az számos hiányosságot feltárhatna. Az egyik önkormányzatnál például évekig nem tűnt fel a városvezetőknek, hogy nincs független belső ellenőrük. Emiatt a főjegyző ellen feljelentést tett az ÁSZ.

 

Az önkormányzatoknak a törvény szerint 2005-re akadálymentessé kell tenni a középületeket. Az ÁSZ szerint azonban már most látható, hogy nem lesznek kész határidőre, miközben a törvény elegendő időt biztosított. Az önkormányzatok nagy része ugyanis csak felmérte az állapotokat, és megállapította, hogy nem rendelkezik az átalakításokhoz szükséges anyagi forrással.

KAPCSOLÓDÓ CIKK