Az eladók vasárnaponként bezáratnák az üzleteket

Tönkreteszi a családi és a társas életet a vasárnapi munkavégzés - állítja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amely aláírásokat gyűjt a vasárnapi munka beszüntetéséért. Adataik szerint az eladóként dolgozók felének kell vasárnaponként is dolgoznia: túlnyomó többségük nő, akik egyedül nevelik gyermeküket.

"Először annyit szeretnénk elérni, hogy korlátozzák a kereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzését, de a végső célunk az, hogy ne nyithassanak ki vasárnaponként az üzletek" - mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke, Batke Jánosné, aki hozzátette: mintegy 10 ezer aláírást gyűjtöttek össze ennek érdekében az eladók és családtagjaik körében. Az aláírásokat Magyarországon kívül hét másik európai országban is gyűjtik.

A kereskedelmi alkalmazottak több mint felének kell vasárnap is dolgoznia, közülük 80 százalék nő, nagyobbik részük pedig egyedül neveli gyermekét - hívta fel a figyelmet erre a társadalmi problémára a szakszervezeti alelnök, aki szerint a vasárnapi munkavégzés tönkreteszi a társas és családi életet.

Az üzlettulajdonosok és munkáltatók szerint viszont szükség van a vasárnapi nyitva tartásra, mivel az átalakuló vásárlási szokásoknak köszönhetően az üzletközpontokban már hétvégente vásárolnak a legtöbben, ráadásul a bevásárlóturizmust is visszavethetné az üzletek vasárnapi zárva tartása.

A parlamentben 2001-ben, a munka törvénykönyvének módosításáról szóló vita során került szóba a vasárnapi munkavégzés kérdése. Akkor a témában illetékes fideszes képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy a nagyobb üzletetek akár vasárnap estig is nyitva tarthatnak.  

"Az lenne a legjobb, ha a munka törvénykönyve mondaná ki a vasárnapi nyitva tartás tilalmát, de reálisabb elképzelés az, ha a most készülő kereskedelmi törvénybe illesztenék be" - mondta Batke Jánosné, akinek elmondása szerint az EU legtöbb országában jóval szigorúbban szabályozzák a vasárnapi nyitva tartás kérdését, csak Csehországban, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Írországban olyan liberális a szabályozás, mint Magyarországon.