A táboroztatáson vitázik a Fidesz és az MSZP

Szíjjártó Péter fideszes képviselő a sportminisztert hibáztatja, amiért állítása szerint a tavalyihoz hasonlóan az idén is csak késve kapják meg a pályázati pénzeket a táboroztató civil szervezetek. Az MSZP-s Zuschlag János szerint azonban legkésőbb augusztus elején folyósítják a pénzeket. Megjegyezte: a döntést meghozó regionális ifjúsági tanácsok közül épp az döntött legkésőbb, amelynek Szíjjártó az elnöke.

Előfinanszírozott helyett utófinanszírozottakká válnak a civil szervezetek által szervezett nyári táborozások - állítja Szíjjártó Péter fideszes képviselő, a Fidelitas alelnöke. A politikus szerint már tavaly figyelmeztették a sportminisztériumot amiatt, mert csak télen kapták meg a pályázaton elnyert pénzeket a civil szervezetek. Szíjjártó tudomása szerint ezért fegyelmit is kapott az "egyik magas rangú tisztségviselő a tárcánál" - mondta a politikus az [origo]-nak.

 

Az ellenzéki képviselő kifogásolta azt is, hogy a tavalyi 10 ezer helyett idén már csak 3000 pályázat érkezett. Szerinte ez annak a következménye, hogy idén interneten adhatták le pályázatukat a szervezetek, és sokan nem rendelkeznek ehhez megfelelő infrastruktúrával.

 

"Július 20-a van, és még nem kötötték meg a szerződéseket" - kifogásolta Szíjjártó, aki emiatt tart attól, hogy az idén nyáron már nem is folyósítja a tárca a pénzt. A politikus szerint fontos, hogy mielőbb meg is kapják a pénzt a szervezetek, amelyek nem tudnak százezreket megelőlegezni.

 

Zuschlag János MSZP-s képviselő, a Fibisz alelnöke ugyanakkor visszautasította Szíjjártó vádjait. "Idén nyáron mindenki megkapja a pénzt. Amint visszaküldik a szervezetek a szerződést, folyósítja a tárca a pénzt. Minél gyorsabbak a szervezetek, annál előbb" - közölte a szocialista politikus, aki szerint július végén, augusztus elején a civil szervezetek számláján lesz az elnyert összeg.

 

A képviselő szerint tavaly is csak néhány szervezet esetében volt késlekedés, azoknál, amelyek nehezen tudtak elszámolni, illetve nem küldték vissza idejében a szükséges dokumentumokat. "Csak a problémások kapták meg később a pénzt" - állította Zuschlag.

 

"A tavalyi keretösszegnek idén a dupláját, több mint 1 milliárd forintot fordít az idén a GYISM táboroztatásra" - mondta az [origo]-nak az MSZP-s politikus. Ennek a keretösszegnek azonban csak egy része a táborozással kapcsolatos pályázatok, amelyre az idén 375 millió forintot fordítanak az [origo] információi szerint. Tavaly a teljes keretösszeg 573 millió forint volt, amelybe a hátrányos helyzetűekkel kapcoslatos pályázatok, az ifjúsági turizmus és a zánkai üdülő tartoztak. Idén az egymilliárdba beletartoznak a kábítószerügyekkel kapcsolatos pályázatok is.

 

Zuschlag azt elismerte, hogy a tavalyihoz képest idén kevesebb civil szervezet kapott pénzt. Ennek azonban az az oka szerinte, hogy az idén egy-egy nyertes nagyobb összegeket - minimum 100-300 ezer forintot - kapott, míg tavaly 100 ezer forint alatti összegeket is osztottak. "Az előző kormány idején fideszes házipénztár volt az ISM. Most az interneten látható, ki mennyi pénzt kap" - állította Zuschlag, példaként említve, hogy az idén az ifjúsági politikai szervezetek kategóriájában egyedül a Fidelitas pályázott és nyert pénzt.

 

A politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy a pályázatokat nem direktben a minisztérium bírálja el, hanem a regionális ifjúsági tanácsok és a gyermek- és ifjúsági alapprogram tanácsok, amelyek civil többségűek, a kormány csak 2-2 fővel képviselteti magát mindegyikben. A miniszter csak aláírja a tanácsok döntését. "A legkésőbb idén - júniusban - a nyugat-dunántúli regionális ifjúsági tanács döntött, amelynek Szíjjártó Péter az elnöke. Állítólag összehívta az ülést, de nem volt ideje elmenni. Szerintem ennyire fontos neki ez a téma" - állította Zuschlag.

 

Az [origo] az ügyben megkereste a sportminisztériumot is, ám ott azt mondták: politikai vitának tartják az ügyet, ezért nem reagálnak arra, ezért mondta el a szocialisták véleményét Zuschlag János.

KAPCSOLÓDÓ CIKK