Egészségközpontokká alakítanák a patikákat

Élesen bírálta az Egészségügyi és Szociális Minisztériumot az orvosi és a gyógyszerészkamara, mert szerintük csak látszattárgyalásokra hívták őket egy - általuk rossznak és feleslegesnek nevezett - jogszabálytervezetről. A szaktárca szerint csak a "rikácsolós" szervezetek vonultak ki a tárgyalásról, a többi fontos szereplő komolyan egyeztett a minisztériummal a javaslatról, amely azt szeretné elérni, hogy a betegek már előre is tisztában legyenek a gyógyszerválasztékkal.

Elfogadhatatlannak tartja mind az orvosi kamara, mind a gyógyszerészkamara a szaktárca által elkészített gyógyszerpiacot szabályozó jogszabálytervezetet, amely szerintük sem a betegek, sem az orvosok érdekeit nem szolgálja. "A szaktárca arra hivatkozik, hogy nincs rend a piacon, ezért kell a jogszabály, miközben szerintünk rend van" - mondta a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin, aki többek között azt is kifogásolta, hogy megszűnne a gyógyszertámogatás állami garanciája, így ha idő előtt kiürülne a gyógyszerkassza, akkor nem egészítenék ki.

"Kikérjük magunknak azt az eljárást, ahogy az egészségügyi tárca a tervezetét meg akarta vitatni a szakmai szervezetekkel" - jelentette ki a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István, aki kifogásolta, hogy a nyári szabadságolások idején csupán néhány napjuk volt egy komoly szakmai anyag észrevételezésére, és a tárca által feltett 60 komoly kérdés megválaszolására. 

"A gyógyszerpiac fontos szereplői a mai napon is tárgyalnak a tárcával a tervezetről, csak a két kamara, valamint két gyógyszerészszervezet vonult ki teátrálisan a tárgyalások első perceiben" - mondta az Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Tóth Judit, aki megjegyezte, hogy az orvosi kamara egyik vezetője "menjünk a strandra" felkiáltással hagyta el a termet. A szaktárca szerint csupán műbalhéról és figyelemfelhívásról van szó, és remélik, hogy a "renitens" szervezetek is visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, mert a javaslataikat fontosnak tartják. Az anyag majd csak augusztus végén kerül a kormány elé.

"Egészségközpontokká" varázsolnák a patikákat

"Az eddigieknél lényegesen hatásosabban szeretnénk tudatosítani a gyógyszerek árának, térítési díjának, valamint a napi kezelés költségének a gyógyszerek hatásával összefüggő ismereteit" - olvasható az egészségügyi tárca gyógyszerpiaci szabályozásáról szóló vitairatában. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a betegek már a vásárlás előtt ismerjék az adott panaszra szedhető gyógyszerek hatásait és az árait, így mind a vásárló költségei, mind a gyógyszerkassza terhei is csökkenhetnének. Ennek érdekében biztosítanák azt, hogy a patikák "egészségközpontokká" válhassanak.

A vitairat szerint átalakítanák a szolidaritásalapú gyógyszer-támogatási rendszert, hogy "megszűnjön a szükségleteknek nem megfelelő, olykor az egészségre is veszélyes igénybevétel, ugyanakkor a rendszer biztosítsa továbbra is az elesettek, rászorultak gyógyszerekhez jutását". Ennek megfelelően a minisztérium csökkenteni kívánja a térítési díjak és a gyógyszertámogatások növekedési ütemét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK