Plusz homokzsákokkal és mellényekkel védekeznek Irakban

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tapasztalatai szerint az iraki magyar szállítókontingens tagjai még fegyelmezettebben dolgoznak a merényletben elhunyt Nagy Richárd halála óta. A katonák biztonsága érdekében szigorították a szállítási szabályokat, például a járművek oldalát golyóálló mellényekkel, a szállító járművekét pedig homokzsákokkal erősítették meg.

 

Hétfőn Irakban tartózkodott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki a helyszínen ellenőrizte az iraki magyar szállítókontingens tagjainak életkörülményeit, lelkiállapotát, hangulatát. A minisztert elkísérte Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is. Juhász videotelefonon keresztül számolt be tapasztalatairól.

 

A katonák nehéz körülményeiről szólva a miniszter elmondta: 48-60 fok melegben kell a magyar katonáknak a feladatokat teljesíteniük. A magyarok eddig több mint 500 szállítási feladatot hajtottak végre.

 

A merényletben elhunyt Nagy Richárd ágya üres, azt egy nemzetiszínű zászlóval takarták le - számolt be Juhász Ferenc a tapasztalatairól. A többiek szerinte feldolgozták már a történteket. "Pontosan tudták, hogy veszélyes a misszió, ezer veszély les rájuk" - jegyezte meg a miniszter, aki szerint a tragédia óta még fegyelmezettebbek lettek a magyarok. "Mindenki jól érzi magát, tudnak a feladatokra koncentrálni" - állította.

 

A biztonságuk érdekében néhány szállítási szabályt szigorítottak. A járművek oldalát például golyóálló mellényekkel, a szállító járművekét pedig homokzsákokkal erősítették meg. A miniszter szerint a magyarok az egyik legveszélyesebb körzetben vannak, ennek ellenére a helyzet kezd stabilizálódni, kevesebb a merénylet.

 

Az állomány kétharmadának augusztus elején lejár a mandátuma. Az átadás-átvétel plusz feladatokat ró a kint tartózkodókra, mivel a technikai eszközöket át kell adni - közölte Juhász.

 

Arra a kérdésre, hogy felkészültek-e egy esetleges túszejtésre, a miniszter azt mondta: a civileket kérte a külügyi tárca, hogy hagyják el az országot, a környéken tartózkodó civil magyarokról nem tudnak. "Új harcmodorra váltottak az ellenállók, a helyi iraki erők ellen folytatnak dühödt támadást" - közölte a miniszter, megjegyezve: esélytelennek tartja, hogy magyar katonát elfognának.

 

Arra a kérdésre, december után is maradnak-e a magyarok Irakban, a miniszter azt válaszolta: a következő hónapok eseményei döntik el, hogy fordul a belső rendezés, és ettől függ a magyar részvétel is. A kérdésről mindenesetre az Országgyűlés kétharmados többségének kellene döntenie - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK