Kósáné az európai szocialisták első alelnöke lett

Az Európai Parlament szocialista frakciója kedden alelnökévé választotta Kósáné Kovács Magdát. A hét alelnök közül Kósáné kapta a legtöbb szavazatot, ezzel a csoport első alelnöke lett, ami azt jelenti, hogy Martin Schulz elnököt távollétében ő helyettesítheti. Az újonnan csatlakozott országokból érkezett képviselők közül Kósáné volt az egyetlen, aki bekerült az alelnökök hétfős körébe.

Az EP második legnagyobb frakcióját alkotó szocialisták közül valamivel több mint 170-en vettek részt a szavazáson, és a jelöltek közül Kósáné Kovács Magda kapta a legtöbb szavazatot, 145-öt. Ezzel a csoport első alelnöke lett, ami azt jelenti, hogy Martin Schulz elnököt távollétében ő helyettesítheti. Schulzot, a frakció eddigi alelnökét hétfőn választották két és fél évre csoportjuk új elnökévé a szocialisták.

Kósáné Kovács Magda a szavazás után az elmondta, hogy megválasztása őt is váratlanul érte. "Egy ilyen jelölés előtt a frakcióvezető komoly egyeztetéseket folytat, mert nyilvánvalóan nem mindegy számára, milyen csapattal fog dolgozni. Emellett bizonyos 'geopolitikai' és 'reálpolitikai' szempontokat is figyelembe kellett venni ahhoz, hogy a frakció vezetősége kiegyensúlyozott legyen" - tette hozzá. A képviselő szerint meglehetősen egyértelmű volt, hogy az újonnan csatlakozott országoknak legfeljebb egy alelnöki tisztségre van esélyük, annál is inkább, mert a térség országaiban a baloldal nem szerepelt jól a múlt hónapban tartott európai parlamenti választásokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK