Közzétették a környezetszennyező magyar cégek listáját

Az Európai Unió kérésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közzétette a leginkább környezetszennyező magyarországi ipari és mezőgazdasági cégek listáját. A levegőt és a vizet is közvetlen módon szennyező telephelyek között a Borsodchem, a Dunaferr és a MOL. Rt. üzemei is szerepelnek. A régiónkénti megoszlásból kiderül, hogy a legszennyezetebb megyék Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Komárom-Esztergom és Veszprém.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy új honlapon közzétette a leginkább környezetszennyező magyarországi ipari és mezőgazdasági cégek listáját. Az EPER-PRTR elnevezésű adatbázisban 86 üzem szennyezőanyag-kibocsátásáról szóló adatokat közlik. A minisztérium európai uniós kérésnek tett eleget ezzel az oldallal. Az Európai Bizottság a tagországok által szolgáltatott adatokból már korábban létrehozta az Európai Szennyezőanyag Kibocsátási Regisztert (European Pollutant Emission Register-EPER), mely a környezetre jelentős hatást gyakorló ipari és mezőgazdasági cégek küszöbérték feletti kibocsátásait tartalmazza. Az új tagországoknak idén még nem volt kötelező az adatszolgáltatás, a környezetvédelmi tárca azonban a májusban csatlakozott országok közül egyetlenként benyújtotta a magyarországi adatokat az Európai Bizottságnak. A 86 magyarországi üzem szennyezőanyag-kibocsátási mutatói megtalálhatóak az unió EPER oldalán is.

Az oldalon megyénként, cégenként, tevékenységi kör szerint és a szennyezőanyag-kibocsátás mértékét tekintve is elolvashatjuk az adatokat. Tájékoztatást kapunk arról, hogy mely üzemek szennyezik közvetett vagy közvetlen módon a környezetet, melyek bocsátanak ki vízbe, levegőbe vagy mindkettőbe szennyezést. A leginkább környezetszennyező iparág a vegy- és az energiaipar, ezt követi a fémek termelése és feldolgozása, majd az építőanyag-ipar és a hulladékkezelés. A környezetszennyező üzemek elsősorban a levegőt szennyezik, majd a vizet. A levegőt és a vizet is közvetlen módon szennyező telephelyek többek között a kazincbarcikai Borsodchem, a dunaújvárosi Dunaferr Dbk Kokszoló Kft., a MOL Rt. Dunai Finomítója Szászhalombattán és a szolnoki Neusiedler-Szolnok Papírgyár Rt.

A legtöbb telephely egyébként kizárólag a levegőbe bocsát ki szennyező anyagokat. 23 olyan anyag kerül a levegőbe, melynek mennyisége túllépi az EPER küszöbértéket. A régiónkénti megoszlásból kiderül, hogy a legtöbb szennyezőanyagot kibocsátó üzem Észak-Magyarországon van. A jelentés felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon mind a telephelyek számát, mind a kibocsátást tekintve jelentős különbségek vannak az egyes régiók között. Az ország nyugati és déli részein a jut a legkevesebb szennyező anyag a levegőbe és a vízbe. A legszennyezetebb megyék Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Komárom-Esztergom és Veszprém.

Az Unió és Magyarország célja nem egyszerűen az adatok közlése volt. Azt remélik, hogy ha a cégek szembesülnek más, konkurens vállalatok esetleg kedvezőbb adataival, az arra ösztönzi őket, hogy maguk is javítsanak a mutatóikon. A következő felmérést 2006-ban teszik közzé, akkor a 2004-es adatokról. Az a felmérés már minden új tagországnak kötelező lesz, így teljesebb képet kaphatnak Európa szennyezettségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK