Hiller Gyurcsány intelmei alapján írt programot

Hiller szövegének kiindulópontja, hogy Magyarország fordulópont előtt van, és ezért kell az MSZP-nek is változtatnia a politikáján. Nem gyökeres változtatást akar, csak bizonyos fontos kiigazításokat. Ahogy korábban mondta, arról már letett, hogy új nevet javasoljanak a pártnak, de az új székházra nagy szükség van.

A program szerint Magyarország igazságtalan. A rendszerváltásnak vége, most az igazságosságért kell küzdeni, a szabadság megszerzése után, Ez az az országos változás, amihez az MSZP-nek alkalmazkodnia kell.

A baloldalnak már nem szabad azt ígérnie, hogy mindenkinek segít, hanem "tudatosan vállalt preferenciákra van szükség". Vagyis a legrosszabb helyzetben lévőket kell jobban, több pénzzel segíteni. Magyarországon kétmillió szegény van, ezért az államnak nekik kell több juttatást adnia, ellentétben a középosztályt erősítő jobboldallal. A kulcsszó itt az esélyegyenlőség megteremtése, a szöveg szerint. Gyurcsány 2001-es cikkében ugyanezt javasolta.  (Azt kell segíteni, hogy mindenki rajthoz tudjon állni, de nem kell a versenybe beleavatkozni.) A kiemelt támogatandók között vannak a létminimum környékén élők, a keleten élők, a fogyatékkal élők, a nők, a homoszexuálisok és a cigányok.

A sokszínűség támogatásától jut el a program a nemzet baloldali meghatározásához. E szerint az MSZP-nek kulturális közösségként és nem vér szerinti közösségként kell értelmeznie a nemzetet. Mindeközben Magyarországon jobboldali veszély van, melyet a Fidesz politikája csak erősít. Dörömbölve, mellét verve akar a jobboldal Európába belépni, miközben az MSZP ezt kulturáltan teszi. Ugyanakkor arról is szól a szöveg, hogy éppen Trianon "oldódhat" azzal, hogy a határok elmosódnak.

Globalizáció-ügyben - a nyugati baloldali ideológusok szerint erre a kihívásra tud a legkevésbé választ adni a mostani szociáldemokrácia - a program középutas terveket sző. Ami jó a globalizációban, azt támogatni kell, ami nem jó, azt pedig akadályozni. A spekulációs tőke és a multik hatalma például nem jó, a multikultúra és az információs szabadság viszont jó. A bevándorlási politikában is kettős irányról beszél, de inkább a konzervatívok felé húz. Itt ugyanis azt javasolják a szerzők, hogy korlátlanul jöhessenek Magyarországra az EU polgárai (ez egyébként az uniós tagság miatt már most is így van), de a többi, a szövegben "harmadik világ"-nak nevezett országokból csak alapos vizsgálat után szabad beengedni embereket.

Az államnak ügyfélbarátnak és fogyasztóvédőnek kell lennie, sőt ez az állam egyik fő feladata a program szerint. Sok infrastrukturális beruházást is sürget a program. Azt állítják a szerzők, hogy a Fidesz kiskorúnak kezeli az állampolgárokat, nem ad elég szabadságot az embereknek. Az SZDSZ viszont nem törődne az elesettekkel. A program szerint ezért egy beruházásokat végző és munkahelyteremtést segítő, gazdaságilag aktívabb kormányra van szükség, miközben a bürokráciát csökkenteni kéne. Biztosan ingyenes egészségügyet és oktatást azonban nem mindenkinek ígér feltétlenül, a program szerint ezt a rászorulóknak kell biztosítani. Az államnak adott esetben befolyásolnia kell a gazdaságot, mert a teljesen szabad piac igazságtalanságokhoz vezethet.

Magyari Péter

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK