Hiller Gyurcsány intelmei alapján írt programot

Hiller István, az MSZP elnöki tisztségére készülő politikus új programot írt az MSZP-nek. A szöveg több tekintetben is eleget tesz azoknak a javaslatoknak, amelyeket Gyurcsány Ferenc még 2001 tavaszán írt le. A vitairat szerint a Fidesz tekintély-mániás és faragatlan, az MSZP viszont okos és elegáns.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hiller Új Magyar Szociáldemokrácia néven mozgalmat indított az MSZP-n belül. A párt alelnökét és kultuszminisztert az októberre tervezett pártelnökválasztás egyik fő esélyesének tartják. A program megírására a párt adott megbízást, Hiller vezette azt a kabinetet, melynek a kongresszusra kellett megírnia az új programot. Ugyanakkor ez Hiller számára kampányszöveg is egyben, hiszen arról is szól, hogy ő milyen irányba akarja vinni a pártot.

Hiller öt fő fejezete bontotta szövegét, melynek felütésében ez szerepel: "Magyarország szabad és igazságtalan." Az egyes fejezetekben általában kiemeli a baloldal és a többi erő közötti különbséget, utána egy elvi-ideológiai állásfoglalás következik, majd néhány konkrétabb javaslat jön.

A Fidesz és az MSZP közti fő különbségek között szerepel, hogy a Fidesz a szélsőjobboldal felé kacsintgat, nem eléggé EU-párti, lenézi az egyszerű embereket, és fölösleges vagdalkozással kelti az ország rossz hírét. Ezzel szemben szerinte az MSZP okosan és kimérten viselkedik, a tudományos érvek alapján felépített tervek szerint.

Az alelnök több tekintetben eleget tett azoknak a felszólításoknak, amelyeket 2001 márciusában javasolt a párttagságra készülő Gyurcsány Ferenc. Ő akkor azt írta, hogy új vezetés kellene a pártnak, ezt teljesítené Hiller személye. Hozzátette, hogy az új programnak azon a harmadik úton kellene haladnia, melynek ideológiai könyvét ő fordíttatta magyarra, és amelyet szerinte Blair és Schröder is követ. Nem szabad, hogy az MSZP féljen a nemzet és az erős állam inkább jobboldalhoz kötődő jelszavaitól, és jobbra tolódó propagandával kell baloldalibb programot írni. Hiller a mostani szövegében különösen részletesen foglalkozik a szociáldemokrácia és a nemzet meg az állam viszonyának meghatározásával. Azt szorgalmazza, hogy az MSZP-sek merjenek aktívabb államot akarni. A szöveg több olyan fordulatot is tartalmaz, melyeket szintén Gyurcsány kezdett mondogatni: a legfeltűnőbb ezek közül a "köztársaság" szó kiemelése, melyet a miniszterelnök is sokat használt az utóbbi időben, és a párt mostani reklámjain is kiemelt helyen volt. ("Modern köztársaságot építünk")

A szöveg szerzői között Hilleren és Gyurcsányon kívül Krausz Tamást és Vitányi Ivánt emelték ki. Míg Gyurcsány megyei elnök és a kormány tagja, és inkább a párt új politikusai közé tartozik, addig Krausz a párt balszárnyához, a régebbi generációhoz tartozik Vitányi Iván pedig a demokratikus chartás idők emblematikus szocialista politikusa volt. Több olyan szerző is van, aki nem járult hozzá neve nyilvánosságra hozatalához.

Hiller szövege több elemet is átvett a nyugati baloldal divatos irányzataiból. Hangsúlyosan kiemelte az állam fogyasztóbarát és a környezetvédő szerepét.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK