Tavaly nyolcszáz fővárosit temettek el közpénzen

Tavaly több mint nyolcszáz elhunytat az önkormányzatok temettettek el a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-vel. Ez kevesebb, mint 1995 és 2000 között bármikor, de a 2001-es és 2002-es számoknál nagyobb. Idén eddig 191 köztemetést tartottak, ám a tavalyi 808 korántsem az összes: sok önkormányzat magánvállalkozókat bíz meg halottai elbúcsúztatásával - írja a Népszabadság.

Köztemetésre az jogosult, akinek se rokona, se ismerőse nincsen, aki vállalni tudná a végtisztesség költségeit, és maga sem gondoskodott előre erről. Az ilyen elhunytakról a halálozás helye szerinti önkormányzat köteles gondoskodni - írja a Népszabadság.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. nyilvántartása szerint a legtöbb ilyen megrendelés Erzsébetvárosban és Józsefvárosban fordul elő. A VII. kerületben tavaly 140, a nyolcadikban pedig 121 elhunytat temettetett el a helyi önkormányzat. Édekes ugyanakkor, hogy az Erzsébetvároshoz hasonló VI. kerületben csak 32, az V. kerületben pedig 6 önkormányzati temetés volt. A lap szerint az eltérések főleg a kórházak számával függenek össze, ugyanis a két utóbbi kerületben nincs nagyobb önkormányzati egészségügyi intézmény.

A tavalyi köztemetések zöme hamvasztásos volt, és csak 27 embert temettek el koporsóban. Ez az arány tíz éve változatlan. A BTI önkormányzatoknak készített árlistája szerint a koporsós köztemetés ára közel 84 ezer forint, a hamvasztásos, urnafülkésé 50 ezer, a szórásosé pedig 48 ezer. Az önkormányzati halottakat koporsóban az új köztemetőben búcsúztatnak, és az urnák elhelyezésére is ugyanitt, esetleg az Angeli úti és a Tamás utcai urnatemetőben van lehetőség. A hamvak szórását is az új köztemetőben, valamint az Óbudai temetőben végzik. A koporsós temetés árában benne van a 25 évre szóló sírhelymegváltási díj, az urnáséban pedig a tízéves fülkebérlet.

A köztemetések setében az elhunytak a családi végtisztességhez hasonlóan megkapják a teljes körű kegyeleti szolgáltatást - írja a Népszabadság.