Rákbetegeket sújt az OEP lassúsága

Több, nyirokdaganatosokkal foglalkozó orvos is azt állítja, hogy van ugyan egy nagyon hatékony orvosság a betegség ellen, de az Országos Egészségbiztosító Pénztár lassú eljárása miatt akár hónapokat is csúszhat a kezelés. A várakozás a várható terápiás hatást kifejezetten rontja. Az OEP elismerte, hogy az elbírálás időtartama meghaladta az eljáráshoz szükséges 30 napot. Az egészségbiztosító szerint ez azért fordulhatott elő, mert az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik egyedi méltányosság alapján kértek gyógyszertámogatást.

A rituximab hatóanyagnéven törzskönyvezett, a nyirokdaganatok egyes típusaiban (úgynevezett agresszív nagy B-sejtes non-Hodgkin limfómák) alkalmazott készítmény 2003-ban az év gyógyszere díjat kapta.

A gyógyszer a daganatos betegségek kezelésében új és nagyon ígéretes utat jelentő immunterápia talán eddigi legnagyobb sikertörténete (az immunterápia lényege, hogy a szervezet saját immunrendszerét mozgósítja a rák elleni hatékonyabb küzdelemre). A hatóanyagául szolgáló ellenanyag-molekulák önmagukban is a tumor jelentős zsugorodását eredményezik. Még hatékonyabb azonban a kezelés, ha a hagyományos kemoterápiás szerekkel együtt alkalmazzák. Az eddigi - külföldi és hazai - tapasztalatok alapján az ilyen kombinált kezelés után véglegesen meggyógyultak aránya körülbelül 60 százalék, ami közel másfélszerese a korábbi 40 százalékos értéknek, azaz 50 százalékos javulást eredményez. (A részleteket lásd korábbi cikkünkben.)

Már korábbi cikkünkben is utaltunk rá, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre csak egyedi méltányossági kérelem alapján adja meg a több mint 2 éve szabályosan törzskönyvezett gyógyszert, ami az esetek egy részében több hónapos késést okoz a kezelés megkezdésében, rontva a terápiás hatást. Az [origo] annak járt utána, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, és milyen változások várhatók ezen a téren.

Dr. Fekete Sándor, a László Kórház hematológiai osztályának vezetője, a Magyar Hematológiai és Transzfúziós Társaság elnöke az [origo]-nak elmondta: tapasztalatai szerint az idei év első felében is átlagosan 2-3 hónapot késett az engedélyeztetési eljárás. A professzor szerint minden eddigi eredmény - hazai és külföldi próbák egyaránt - azt bizonyítják, hogy a szer nagyon hatékony. "A betegeknek rögtön a legjobbat kellene adni. Nem lehet több hónapot várni, mert ha nem kezdjük azonnal a kezelést, hátrány éri őket" - mondta Fekete, hozzátéve: az OEP július közepére ígérte, hogy állást foglal az ügyben.

Dr. Schneider Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Kemoterápia A osztályának főorvosa - ahol a legtöbb pácienst kezelik ebben a betegségcsoportban - keményebben fogalmazott. "A beadott kérelmek azonnali elbírálást igényelnének, és biztosítani kellene egy keretet, amelyből automatikusan meg lehetne adni a betegeknek a gyógyszert" - mondta az [origo]-nak.

A főorvos elmondta: a szóban forgó betegség az akut leukémiákhoz hasonló, ahol 2-3 hónapos várakozási idő nem elfogadható; a betegek nem tudnak várni, mert közben betegségük "elszabadulhat". Tehát a várakozás, a kezelés késői megkezdése a várható terápiás hatást kifejezetten rontja. Ha az immunterápiát csak a későbbi kezelési ciklusokban adják, akkor előzetes hazai klinikai adatok alapján feltehetően nem is javítja a korábban hagyományos kezeléssel elérhető eredményeket. A szakmának ezért ebben az esetben hallatnia kellene érveit, és fel kell hívnia a finanszírozó figyelmét arra, hogy e bizonyítottan hatásos és költséghatékony protokoll kényszerű módosítása nem elfogadható, mert ez a hatásosságot és a költséghatékonyságot is veszélyezteti.

"Régebben tíz betegből négy gyógyult meg ebből a betegségből, most tízből hat, ha idejében megkapja a gyógyszert. Ám egyelőre nem tudjuk, melyik lesz az a hat beteg. Így mind a tíznek meg kell adni az immunterápiát, az orvos itt nem mérlegelhet. A gyógyszer idejében történő alkalmazásának hiányában ez olyan, mintha a hat betegből kettőnek azt mondanánk, hogy őket nem tudjuk megmenteni" - mondja a főorvos, hozzátéve: az orvosok sok esetben a forgalmazót kérik meg, hogy adjon néhány ciklusra elegendő gyógyszert, amivel meg lehet kezdeni a kezeléseket az elbírálási idő alatt.

A betegség agresszív változata Magyarországon évente 3-400 új esetet jelent. A kezelés ciklusokban történik, az orvosok általában 4-8 ciklusban alkalmazzák a gyógyszert, amelynek ára egy ciklusra 400 000 Ft.

Dr. Losonczy Hajna professzor, a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium korábbi elnöke az [origo]-nak elmondta: a beérkezett információk alapján hivatalosan közbenjárt az OEP illetékeseinél, amelynek eredményeként egy hónappal ezelőtt meggyorsították a bent lévő, felgyülemlett kérések elbírálását és engedélyek kiadását, illetve engedélyezték az orvosok által megrendelt mennyiségeket.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK