Elrendelték az MVSZ aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését

Elrendelte a határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügyében a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által összegyűjtött aláírások ellenőrzését hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület egyben felkérte az Országos Választási Irodát (OVI), hogy augusztus 16-ig terjessze az OVB elé az ellenőrzés eredményéről készített jelentést - mondta Ficzere Lajos, a bizottság elnöke.

A Magyarok Világszövetsége több mint 320 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy ügydöntő népszavazást írjanak ki a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében. Az aláírásgyűjtő íveket pénteken adták át az Országos Választási Iroda irodavezetőjének.

Az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta: a Magyarok Világszövetsége 64 darab csomagban adta át az aláírt íveket, ebből egyet szúrópróbaszerűen felbontottak és megállapították, hogy már maga a Magyarok Világszövetsége is megpróbálta kiszűrni a hibás, hiányos aláírásokat.

A bizottság tagjai ezt követően személyesen ellenőrizték az aláírt íveket és megállapították, hogy azok pontosan elő vannak készítve az ellenőrzéshez. Az ellenőrzést az Országos Választási Iroda fogja elvégezni, erre 45 nap áll rendelkezésére.

Az Alkotmánybíróság március 1-jén hagyta jóvá az OVB határozatát, amely elfogadta az MVSZ által kezdeményezett népszavazáson felteendő kérdést. Eszerint arra kellett válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK