Több adat lesz az új forgalmiban

Hamarosan megjelenik a gépjárműforgalmi engedély legújabb változata, melyben a jelenleginél több információt tüntetnek fel. A kiadott, érvényes forgalmikat nem kell lecserélni, csak lejártuk után kapnak újat az autósok.

A közeljövőben jelenik meg az ország 273 okmányirodájában a gépjárműforgalmi engedély legújabb változata - írja a Népszabadság. Az okmány mérete és színe is marad, de bővül a tartalma, és benne az adatokat kódokkal is jelölik majd. A korábbihoz hasonló egylapos, háromba hajtható forgalmi engedély borítóján az EU valamennyi nyelvén szerepel majd az okmány titulusa. Az engedély az előzőnél több adatot és az unióban elfogadott kódokat is tartalmaz.
 
Eddig csak az autó márkáját és típusát írták be az okmányba, az újban már a felszereltségre utaló fantázianév, vagyis a kereskedelmi leírás is bekerül, csak úgy, mint a típusjóváhagyás, az ülésszám és a regisztrációs matrica rendszámot is tartalmazó vonalkódja. A műszaki vizsgával és az eredetiség vizsgálattal összevetve ez a vonalkód bizonyítja a hitelességet, amely a jármű, a rendszám és a forgalmi engedély összetartozását igazolhatja a különféle hatósági eljárások, vizsgálatok során.

A régi forgalmi engedélyek továbbra is érvényesek, azokat csak érvényességi lejártuk, megrongálódásuk vagy elvesztésük esetén kell újra cserélni.