Olvasóink szerint saját zsebüket tömik az EP-képviselők

Az [origo] olvasóinak közel fele úgy véli, hogy nem érdemeik miatt kapnak majd több mint 1 millió forintos alapbért az Európai Parlament magyar képviselői. Az [origo] szavazásán részt vevők 48 százaléka szerint a képviselők gyakorlatilag megszavazták maguknak a jelentős illetményt, míg 22 százalékuk úgy véli, nem sok tényleges munkát végeznek majd ezért a pénzért a magyarok Brüsszelben.

Az Országgyűlés június végén, a tavaszi ülésszak utolsó napján szavazta meg az európai parlamenti (EP) képviselők jogállásáról szóló törvényt, amely szabályozza a képviselők fizetését is. A jogszabály több mint 1 millió forintos alapbért ír elő a 24 magyar EP-képviselőnek, ami pótlékokkal és jelentős költségtérítéssel is kiegészül majd. Az [origo] a parlament döntése után szavazást indított a kérdésről, amelyből az derül ki, olvasóink többsége szerint érdemtelenül kapnak milliós fizetést a magyar EP-képviselők.

A szavazáson csütörtökön délig közel 12 ezren vettek részt. Több mint 48 százalékuk (5720 ember) úgy véli, hogy a képviselők megszavazták maguknak a milliós fizetést. További 22 százalék (2627 szavazó) gondolta azt, hogy a képviselők valójában nem sok érdemi munkát végeznek majd ezért a pénzért.

A szavazáson részt vevők negyede (2905 szavazó) szerint nincs baj az egymilliós bérrel, ha a képviselők megdolgoznak majd érte. Mindössze a szavazók 4,3 százaléka (501 olvasónk) választotta ugyanakkor azt a lehetőséget, hogy az EP-képviselők munkája felelősségteljes, így megérdemlik a bőséges javadalmazást.

Az ügy érdekessége, hogy az EP-képviselőkről szóló szavazás idején 13 EP-képviselőnek megválasztott jelölt (Gurmai Zita, Kósáné Kovács Magda, Hegyi Gyula, Tabajdi Csaba, Fazakas Szabolcs, Herczog Edit az MSZP-ből, Szájer József, Gyürk András, Pálfi István, Surján László, Glattfelder Béla, Őry Csaba a Fideszből és Szent-Iványi István az SZDSZ-ből) még magyar országgyűlési képviselő is volt. Közülük 11 részt is vett a törvény zárószavazásán, és igennel voksolt. Csak Szájer József és Surján László nem szavazott, igaz, ők nem is voltak a Parlamentben aznap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK