Milliárdokba kerülnek a rendőrségi leszerelések

Másfél-kétmilliárdos többletkiadást jelent a költségvetésnek a rendőrség átszervezésével megindított leszerelési és kedvezményes nyugdíjba vonulási hullám - írja a Népszabadság. Az ORFK-ról körülbelül 300, korábban fontos beosztásokat betöltő rendőr kérte leszerelését. További 1200-an jelentkeztek egészségügyi alkalmassági vizsgálatra, hogy később kérhessék egészségügyi okból történő nyugdíjazásukat, leszerelésüket.

Csütörtökön kezdi meg működését az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága jogutódjaként felállított Nemzeti Nyomozó Iroda és a Készenléti Rendőrség bázisán életre hívott Rendészeti Biztonsági Szolgálat. A Nemzeti Nyomozó Iroda feladata lesz a legsúlyosabb bűncselekmények, így a nemzetközi és hazai maffiaügyek és a terrorcselekmények, valamint a kiemelt gazdagsági bűnügyek, a pénzmosás és az emberkereskedelemmel összefüggő cselekmények felderítése. Az NNI vezetőjévé Bolcsik Zoltán dandártábornokot, a szervezett bűnözés elleni igazgatóság korábbi vezetőjét nevezte ki a belügyminiszter.

A csapaterőket és a különleges egységeket, valamint az újonnan megalakított autópálya-rendőrséget magába foglaló Rendészeti Biztonsági Szolgálatnak még nincs kinevezett parancsnoka, miután a korábban megnevezett vezető, Zimán Ferenc dandártábornok hétfőn váratlanul nem vette át a kinevezési parancsát. Zimán döntése valószínűleg összefüggésben van a rendőrség átszervezéséről szóló korábbi miniszteri döntést részben "felülíró" belügyi tervezettel, amelynek értelmében novemberben 160 fővel csökkentenék a szolgálat létszámát. A Népszabadság hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint Zimán Ferenc utódjának a Rendészeti Biztonsági Szolgálat élére Balogh József ezredest, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat eddigi parancsnokát javasolja az ORFK.

Az ORFK és a BM vezetői több vezetői értekezleten is elemzik az átszervezés következtében megindult leszerelési, kedvezményes nyugdíjba vonulási hullám várható hatásait. Csak az ORFK-ról 319, korábban fontos beosztásokat betöltő rendőr kérte különböző címen és különböző okok miatt a leszerelését. További 1200-an jelentkeztek egészségügyi alkalmassági vizsgálatra, hogy később kérhessék egészségügyi okból történő nyugdíjazásukat, rokkanttá nyilvánításukat, leszerelésüket. Az ORFK illetékesei szerint addig nincs nagy baj, amíg az idén elvándorlók száma nem haladja meg a kétezret. Igaz, az ő végkielégítésük óvatos becslések szerint is másfél-kétmilliárdos többletkiadással terheli meg az amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben lévő rendőrséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK