Legkedveltebb a német, divat az orosz nyelv

Minden ötödik magyar beszél csak valamilyen idegennyelvet. Ez az arány közel duplája a húsz évvel ezelőttinek, de kevesebb mint fele az Európai Unió 53 százalékos átlagának - írja a Népszabadság. Legtöbben németül beszélnek, az orosz pedig újra divat lett.

A magyarok alig ötöde beszél valamilyen idegennyelvet. Ez jelentős javulás az elmúlt évtizedekhez képest, húsz évvel ezelőtt ugyanis még alig 10 százalék volt ez az arány - írja a Népszabadság. A magyarok nyelvismerete ugyanakkor jócskán elmarad az Európai Unió többi tagországának átlagától: az EU-ban átlagosan a lakosság 53 százaléka tud beszélni valamilyen idegennyelvet.

A fiatalok között van a legtöbb idegennyelv-ismerettel rendelkező: 30 százalékuk tud anyanyelvén kívül máshogy is megszólalni. Az Unióban ugyanakkor a 15-39 éves korosztályba tartozók 60 százaléka ismer valamilyen indegennyelvet - írja a lap. A felsőoktatásban tanulók körében viszont Magyarország is jól áll, mivel 70 százalékuk boldogul a magyaron kívül más nyelven is.

Az EU-ban az angol a legnépszerűbb, itthon azonban továbbra is a német a legkedveltebb, amit a lakosság 9,4 százaléka beszél. Az angol a második 9,2 százalékkal, igaz, a fiatalok körében már ez a nyelv a legkedveltebb. Franciául már csak a magyarok kevesebb mint 1 százaléka tud. Az orosz pedig divat lett: míg a rendszerváltás előtt 153 ezren beszéltek csak oroszul, ez a szám mostanra 183 ezerre emelkedett.