A melegek miatt perlik a Károli egyetemet

Beperelte egy jogvédő szervezet a Károli Gáspár Református Egyetemet, mert a felsőoktatási intézmény egy, a honlapján közzétett állásfoglalásban a magukat nyíltan homoszexuálisnak vallókat nemkívánatosnak tartja, és kirekesztésüket javasolja az oktatásból. Az egyetem jogi képviselője szerint nem történt semmilyen jogsértés az ügyben, az iskola kari tanácsa csak véleményt nyilvánított.

Közérdekű pert indított a Fővárosi Bíróságon a Háttér Társaság a Melegekért egyesület a Károli Gáspár Református Egyetem ellen. Az eljárás azért indult, mert az egyetem egy, a honlapján közzétett állásfoglalásban a magukat nyíltan homoszexuálisnak vallókat nemkívánatosnak tartja, és kirekesztésüket javasolja az egyetemen az oktatásból. Ez a Háttér egyesület szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét, mert a heteroszexualitást szabja az oktatásban való részvétel feltételeként.

Az esélyegyenlőségi törvény szerint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt társadalmi és érdekképviseleti szervezet is indíthat pert, "ha az egyenlő bánásmód követelményének megsértése olyan tulajdonságon alapult, amely az egyes ember személyiségének lényegi vonása, és a jogsértés személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportját érinti".

Az egyetem jogi képviselője szerint viszont nem történt semmilyen jogsértés az ügyben, az iskola kari tanácsa csak véleményt nyilvánított, a Biblia útmutatása alapján. Emellett az alperes szerint nem is érint nagyobb társadalmi csoportot a kérdés, ezért nem indítható közérdekű per.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Károli egyetem kari tanácsa tavaly novemberben döntött egy ötödéves, homoszexualitását nyíltan vállaló hallgató kizárásáról. A Fővárosi Bíróság február 20-án azonban hatályon kívül helyezte a határozatot, és kimondta, hogy a felperes hallgatói jogviszonyát helyre kell állítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK