Vaklabirintus és minitank a Képességek Parkjában

Kerekes székes akadálypálya, vaklabirintus, Braille-torpedó - néhány a Hajógyári-szigeten lévő Ability (Képesség) Park játékai közül, amit bárki kipróbálhat, aki kíváncsi a mozgás-, látás- és hallássérült emberek életére. A park szórakoztató, játékos módon mutatja be a sérült emberek élethelyzeteit, a szervezők szerint ugyanis nem sajnálatra, hanem megértésre van szükségük, amit így könnyebb elérni. Mint kiderült, kerekes széket irányítani pont olyan egyszerű, mint egy tankot. Ha pedig a miniszterelnökről akarunk mondani valamit jelnyelven, akkor meggyet kell mutatnunk.

"Nem olyan nehéz, csak kellemetlen" - mondja Baksa Attila, az Ability (Képesség) Park munkatársa az egyik kerekes székes akadálypályánál. A Hajógyári-szigeten lévő játék- és kalandpark a mozgás-, látás- és hallássérültek élethelyzeteit bemutató, néha kifejezetten komoly kihívást jelentő, de szórakoztató feladatokkal várja az érdeklődőket.

Kerekes székkel járhatunk végig egy könnyebb és egy nehezebb, a szervezők szerint a valós körülményeket bemutató akadálypályát. A nehezítést rossz irányba nyíló ajtók, magas köszöbök, lépcsők és a különböző útviszonyokat érzékeltető hepehupák jelentik. A kétkerekezés csak gyakorlás után vagy segítővel ajánlott, akárcsak a lépcsőzés, ami könnyen borulással végződhet. A vaklabirintusban teljes sötétségben kell megtalálnunk a kiutat, de lehetőleg úgy, hogy a lépten-nyomon felbukkanó - csak kézzel vagy a belépésnél kapott fehér bottal - kitapintható oszlopokat, lépcsőket elkerüljük.

Az öltöztetőszoba és a gyereksarok mellett rengeteg társas és egyéni játék mutatja be a parkban a sérült emberek életét. Ki lehet próbálni a látássérülteknek készült Rubik-kockát, a tapintásra épülő memóriajátékot, az illat- és hangfelismerő játékot vagy épp a Braille-torpedót és a Braille-dominót. A tankönyvekből vagy a szervezőktől megismerhetjük a jelnyelvet is. Attila rövid előadásából kiderül, hogy a nyelvnek saját logikája és nyelvtana van, tájszólások is előfordulnak benne, és a híres emberek nevét sem nehéz kifejezni a segítségével: Medgyessy Pétert a meggy, Torgyán Józsefet a toka jelével lehet mutatni, ha punkokról beszélünk, akkor pedig nem árt megtanulni a kakas jelét.

"Nem sajnálatot akarunk kelteni" - mondják a szervezők, akik szerint épp ezért lett a létesítmény neve is Ability, magyarul Képesség Park. "Inkább a képességet és nem valaminek a hiányát akartuk kihangsúlyozni" - mondja Attila, aki szerint elsősorban azt kell megérteniük az ide látogatóknak, hogy így is lehet boldogulni és teljes életet élni, még akkor is, ha nehezebb. A dolgozók abban is egyet értenek, hogy érzelgősségre és túlzott sajnálatra semmi szükség. "Élmény, jöjjenek, lássák, ne úgy gondoljanak rájuk, mint fogyatékosokra" - érzékelteti a park alapgondolatát Attila.

Rossz ómen

Bár a munkatársak szerint ritka a negatív reakció, azért előfordul, hogy kibuknak az előítéletek egy-egy látogatóból. "Sokan nem mernek bejönni" - mondja Attila, bár azért ennél rosszabb tapasztalataik is vannak. Akadt olyan szülő, aki azzal riogatta a gyerekét, hogy ne vegye fel a vakszemüveget, mert ő is elkap valamilyen látáskárosodást. A kerekes székes akadálypályákat pedig néhányan azért kerülik el, mert szerintük rossz ómen ilyen szerkezetbe ülni.

Attila úgy véli, a negatív véleményeket az előítéletek táplálják, ezért a szervezők igyekeznek mindent megtenni leküzdésükért. Szinte minden kérdésre választ kaphat, aki a parkba látogat, mivel a munkatársak, segítők között több a mozgássérült, nagyothalló vagy vak. Arra is odafigyelnek, hogy a szokatlan vagy váratlan helyzetek semmilyen balesetet ne okozhassanak. Az akadálypályákon mindig kíséri valaki a próbatevőket. A vaklabirintusba való belépés előtt elmagyarázzák nekünk is a fehér bot használatát, bentre pedig kísérő csatlakozik hozzánk, aki segít, ha esetleg eltévednénk - ami meg is történik - vagy elbizonytalanodnánk.

Fotó: Fábián Évi
Így működik a Braille-írógép

Összességében pozitív visszajelzések érkeznek - mondják a dolgozók. "A fiatalok és gyerekek rögtön kipróbálják, mert szeretnek játszani, és kevesebb bennük az előítélet, a félelem" - meséli Jenő, akit a többiek csak úgy hívnak, "a labirintus ura". Bár a felnőtteket sokszor győzködni kell, azért őket is rá lehet venni, hogy tegyenek egy kísérletet a kerekes székkel vagy menjenek végig a vaklabirintuson. Jenő szerint már önmagában az is nagy szó, hogy sokan nem idegenkednek a serültektől a látottak után. Bár a legtöbb pozitív visszajelzés gyerekektől érkezik, szerinte ez nem baj, mert azt jelenti, hogy a következő generáció már jól gondolkodik majd róluk.

A park iránt nagy az érdeklődés. Bár tavaly nem volt állandó helye, így is több mint 20 ezer látogatót fogadott a két minisztérium támogatásával és 30 civil szervezet közös munkájával összehozott létesítmény. A szervezők szerint ez nem meglepő, hiszen - mint Attila mondja - sem Magyarországon, sem külföldön nincs hasonló. Most állandó helyet keresnek a parknak. Bár a Fővárosi Közgyűlés azt már megszavazta, hogy területet biztosít, végleges hely egyelőre nincs. Pedig több terve is van a szervezőknek: ilyen például a kerekes székes óriáskerék, de több más, a kalandpark jelleget erősítő újítást szeretnének. A látványtervek már készen is vannak, amíg azonban nincs helye a parknak, addig nem kezdődhet az engedélyeztetés.

Tank

"Vezettél már tankot?" - kérdezi Attila, mielőtt kipróbáljuk a kerekes székes akadálypályákat. A dolog ugyanis szerinte ehhez hasonlít leginkább. Ha fordulni akarunk valamerre, akkor azon az oldalon fékezni kell a kereket. A kanyarokat pedig nagy ívben kell bevenni - tanácsolja, máskülönben minden sarkon, minden fordulónál lehorzsolnánk a kezünket.

A pálya viszonylag könnyen teljesíthető, de azért így is jó pár percbe, komoly koncentrációba, jó néhány elhibázott és sokszor újrakezdett kanyarba kerül. Jenő rekordja 1,5 perc, nekünk, azt mondják, 4 perc alatt sikerült teljesíteni. Jenő szerint az akadálypálya csak ízelítő, mert az utcán, hivatalokban és közintézményekben a rossz körülmények miatt gyakran "vérre menő harc" folyik. Sokan ezzel csak akkor szembesülnek, mikor ellátogatnak a parkba. De akik kipróbálják az akadálypályákat és a labirintusokat, legtöbben már csak annyit mondanak: "minden elismerésem" - meséli.

Sáling Gergő
Fotó: Fábián Évi

KAPCSOLÓDÓ CIKK