Gördeszka- és koncertparkot tervez a főváros

Új, nagy területű közparkba telepíti a több tízezer embert vonzó koncerteket és gyűléseket a Felvonulási térről a főváros. Az elképzelések szerint a hatalmas park Észak-Csepelen lesz, a terveket azonban még jóvá kell hagynia a kerületnek és a fővárosnak is. A Fővárosi Önkormányzat nagyméretű, ingyenes gördeszkapark építését is tervezi, hogy a deszkások ne a köztereket rongálják. Emellett több mint 600 milliót költenek idén a fővárosi parkok és zöldterületek fejlesztésére. A Bem rakpart új öntözőrendszert, az Andrássy út egy része új fákat, a Városmajor pedig új dühöngőt kap.

Új, több tízezres koncerteknek is helyt adó közpark kialakítását tervezi a Fővárosi Önkormányzat Észak-Csepelen. Ha a tervek megvalósulnak, ide kerülhetnek a Felvonluási térről a legtöbb érdeklődőt megmozgató szabadtéri rendezvények. Radnóczi Péter, a Fővárosi Önkormányzat alosztályvezetője az [origo]-nak elmondta: a környék ideális, mert a közelben nincsenek lakóhelyek, a közlekedés is kielégítő, esetleg fejleszthető. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az erre vonatkozó tervek még nem állnak rendelkezésre. Ha a kerület és a főváros elfogadja a koncepciót, akkor is hosszú munka van még hátra, hiszen jelentős infrastruktúrát (utakat, étkező- és ivóhelyeket) kell kiépíteni a tervezett közparkhoz.

A beruházás azonban várhatóan mindenképpen megvalósul, ugyanis a nagyszabású rendezvényeknek helyt adó Felvonulási tér Radnóczi szerint nem alkalmas erre a feladatra. Sem a közlekedés, sem a környezet nem megfelelő - mondta. Sok a lakossági panasz is a hangerő miatt, amíg azonban nincs alkalmasabb hely, addig nem lehet máshová telepíteni az ilyen megmozdulásokat. "Nem a kis rendezvények jelentik a gondot" - tette hozzá.

Radnóczi szerint amíg nem találnak alkalmasabb helyet a több tízezres koncerteknek és gyűléseknek, addig nincs lehetőség arra sem, hogy megvalósuljon a főváros egyik régóta igért beruházása, a Felvonulási tér parkosítása sem. Nem szabad erőszakosan visszaparkosítani a területet - mondta, mivel a környéken komoly parkolási problémák vannak. Szerinte ezeket kell előbb megoldani, erről a kérdésről azonban nem tudott nyilatkozni, mert - mint mondta - nem az ő osztályához tartozik. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a területet most nem megfelelő módon hasznosítják, mert mostani profiljához "nem a legjobb hely", ugyanakkor hozzátette, jelenleg "nincs jobb".

A főváros tervei között szerepel egy nagy gördeszkacentrum építése is. Bár felvetődött, hogy az új, ingyenes létesítmény a Népligetbe kerül, Radnóczi szerint a gördeszkásoktól hozzájuk közvetett módon eljutott információk alapján úgy ítélték meg, hogy a terület alkalmatlan a feladatra, mivel a környéket nem kedvelik. Radnóczi szerint most "keresik a helyet" és a pénzt is, mert a beruházás finanszírozására benyújtott EU-s pályázaton nem nyert a Fővárosi Önkormányzat. Ugyanakkor az alosztályvezető szerint tarthatatlan, hogy a gördeszkások a közterekre kényszerülnek, és azokat rongálják.

Júniusban megkezdődtek a fővárosi parkfelújítások is. A Fővárosi Önkormányzat idén több mint 600 millió forintot szán erre a célra. A városligeti tóparti játszótér rekonstrukciója már megkezdődött, de megújul az Andrássy úti fasor és a gellérthegyi erdei gyalogutak nagy része is. A Hajógyári szigetre új csúszdák kerülnek a leégettek helyére és a játszótér is megszépül majd, akárcsak a margitszigeti. A Bem rakpart új öntözőrendszert, a Városmajor pedig új dühöngőt kap. A Kongresszusi Központ melletti gesztenyés ligetben pedig szintén játszótér-felújítás kezdődik.

Elindul emellett egy fatelepítési program is, amivel a 2002-3-as aszályok miatt a fővárosi kezelésű utak mentén kihalt közel ezer fát pótolják. Radnóczi szerint ugyanakkor némelyik beruházás csak jövőre fejeződik majd be, mert a fatelepítésekhez hasonlóan az építkezéseknél és a felújításoknál is figyelembe kell venni a környezeti hatásokat, így lesz olyan beruházás, amit már csak a jövő évben tudnak lezárni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK